Bani de navetă. Angajaţii care au serviciul în altă localitate decât domiciliul decontează sumele cu transportul

Vești bune vin pentru o parte dintre bugetari. Aceștia ar putea scăpa de anumite cheltuieli și asta pentru că un nou proiect de lege stabilește decontarea transportului.

11 nov. 2023, 09:22
Bani de navetă. Angajaţii care au serviciul în altă localitate decât domiciliul decontează sumele cu transportul

Bani mai mulți pentru angajații din România care fac navetă. Funcționarii publici primesc bani pentru decontarea navetei dacă au domiciliul într-o altă localitate decât cea în care lucrează.  Autoritățile locale pot decide în acest sens, conform unei legi votată deja de Parlament și care merge deja la promulgare. De asemenea, proiectul de lege setează mai multe drepturi pentru o anumită categorie de bugetari.

Se decontează naveta pentru anumiți angajați din România

Așa cum spuneam, prin intermediul proiectului de lege funcționarii publici vor primi mai multe drepturi. Astfel, cei care muncesc în altă localitate față de cea în care își au domiciliul și nu au asigurată o locuință de serviciu, pot beneficia de decontarea navetei.

DOCUMENT Vouchere de 1.000 de lei pentru porcul de Crăciun. Cine poate primi preţiosul tichet

Potrivit proiectului legislativ care a fost deja adoptat în Camera Deputaților, funcționarii publici care au domiciliul într-o altă localitate decât cea în care lucrează vor putea beneficia de decontarea cheltuielilor cu transportul între cele două localități.

Proiectul care extinde lista drepturilor de care beneficiază funcționarii publici merge acum, pentru promulgare, la președintele țării. De precizat este și faptul că de decontarea navetei vor beneficia numai funcționarii publici care au domiciliul în altă localitate decât cea în care își desfășoară activitatea și cărora nu li se poate asigura o locuință de serviciu. De asemenea, autoritățile publice locale vor putea decide decontarea cheltuielilor de deplasare.

Pensii 2024. Peste un milion de români vor primi 100 de lei în plus la pensie din ianuarie

În prezent, Codul administrativ stabilește că primarii și viceprimarii au dreptul la decontarea, în condițiile legii, a cheltuielilor de transport, printre altele. Însă, acum sunt suportate de la stat anumite cheltuieli făcute și de către prefecți și subprefecți.  De exemplu, cheltuielile privind locuința de serviciu sau cheltuielile de cazare, dar și cele privind deplasarea dus-întors între municipiul în care are sediul instituția prefectului și localitatea în care își au domiciliul prefectul și subprefectul.