Bani în plus pentru medicii şi asistentele care au îngrijit victimele incendiului din Colectiv

Ministerul Sănătății a precizat vineri că susține amendamentul depus de deputatul Florin Buicu, ce vizează plata orelor suplimentare pentru personalul medico-sanitar care a lucrat zi și noapte pentru îngrijirea răniților din clubul Colectiv.

13 nov. 2015, 13:33
Bani în plus pentru medicii şi asistentele care au îngrijit victimele incendiului din Colectiv

„Amendamentele care au fost depuse de domnul Buicu vor fi susținute ca amendamente agreate și de către Ministerul Sănătății la proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 27/2015. Munca suplimentară efectuată potrivit alin. (5/12) începând cu data de 30 octombrie 2015 se salarizează în funcție de tariful orar aferent salariului de bază avut, la care se adaugă un spor de 100% din tariful orar al salariului de bază. Prin acest amendament se propune plata suplimentară a personalului din sistemul sanitar care a acordat asistență medicală, în afara programului normal de lucru, răniților în urma accidentului tragic din clubul Colectiv”, susțin reprezentanții MS.

Potrivit sursei citate, este vorba de acei oameni care au venit în mod voluntar la serviciu, o parte dintre aceștia lucrând non-stop, chiar și 48 de ore, pentru a încerca să salveze viața persoanelor rănite.

”Munca suplimentară și efortul acestor profesioniști trebuie recunoscute, astfel încât plata orelor suplimentare pe care acești oameni le-au efectuat mi se pare o măsură bine-venită. În condițiile în care ne confruntăm cu exodul medicilor în străinătate consider că este o poziție justă ca atunci când putem să îi răsplătim pe profesioniștii sistemului medical”, a declarat ministrul interimar al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, potrivit comunicatului.

Potrivit Agerpres, MS precizează că impactul bugetar al acestei măsuri este foarte mic, având în vedere că este vorba de un număr destul de redus de angajați și de unități sanitare.

„Aplicarea prevederii se va face după ce va fi emisă o Hotărâre de Guvern, iar sursa de finanțare este Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate”, menționează MS.

Citeşte şi: INCENDIU CLUB COLECTIV. Loredana avea doar 29 de ani: „Dumnezeu să te odihnească suflet frumos”

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoană. În 13 zile de la tragedie au decedat alte 27 de persoane, numărul victimelor ajungând, vineri, la 55.

Alte aproximativ 150 de persoane au fost rănite şi internate în spitale din Capitală. Dintre acestea, 37 au fost transportate spre unităţi sanitare din străinătate, însă opt au decedat, trei în Marea Britanie, unul în Israel, doi în Olanda, unul în drum spre Elveţia şi unul în Franţa.

În spitale din Capitală mai sunt internate vineri, 62 de persoane rănite, dintre care 14 în stare critică.