Bani mai mulţi pentru un milion de români de la 1 martie 2023. Marius Budăi a anunţat cu cât cresc veniturile oamenilor sărmani

Guvernul României a decis ca de miercuri, 1 martie 2023, să fie crescute cu aproximativ 14% indemnizația de șomaj, indemnizația pentru creșterea copilului și venitul minim garantat. Acest procent este echivalentul ratei medii a inflației din 2022.

01 mart. 2023, 09:15
Bani mai mulţi pentru un milion de români de la 1 martie 2023. Marius Budăi a anunţat cu cât cresc veniturile oamenilor sărmani

Un milion de români vor primi majorări de la 1 martie 2023, a anunţat, marţi, ministrul Muncii, Marius Budăi, la Antena 3.

Lista majorărilor care intră în vigoare de la 1 martie pentru un milion de români a fost prezentată de oficialul român şi se referă la alocația pentru susținerea familiei, indemnizația lunară și bugetul lunar complementar pentru adulții cu handicap, indemnizația de sprijin, indemnizația lunară pentru tineri, cuantumul minim al indemnizației pentru creșterea copilului şi nu numai.

EXCLUSIV Ministrul Budăi face anunţul aşteptat de români: „Vor creşte indemnizaţia de şomaj, alocaţia lunară de plasament, alocaţia pentru susţinerea familiilor, nivelul minim al indemnizaţiei pentru creşterea copilului, după sfârşitul primului trimestru”
„Vorbim de actualizarea anuală a inflației, actualizare care are un impact pozitiv asupra indicatorului social de referință, care este în componența unor beneficii de asistență socială care se raportează la acest indicator.

Vorbim aici de venitul minim garantat, de alocația pentru susținerea familiei, de indemnizația lunară și bugetul lunar complementar pentru adulții cu handicap, de prestație socială pentru copii cu handicap, de alocația lunară de plasament și indemnizația de sprijin, indemnizația lunară pentru tineri, cuantumul minim al indemnizației pentru creșterea copilului, indemnizația minimă de concediu de adopţie şi de acomodare pentru cei care adoptă copii, indemnizația pentru sprijin pentru adopție.

Noi zile libere pentru români, pătite cu o indemnizaţie lunară şi de 8500 de lei. Ce este concediul de acomodare de doi ani

Sunt prestații care, începând de la 1 martie, se actualizează cu această nouă valoare”, a declarat, marţi, ministrul Muncii, Marius Budăi, la Antena 3.

Marius Budăi: „Nu e niciun dubiu că aceste prestaţii se vor actualiza de la 1 martie”

„Nu există niciun dubiu că se vor actualiza de la 1 martie, pentru că au fost anumite discuții, că ar putea să nu se indexeze toate aceste venituri cu rata inflației. Nu există niciun dubiu.

Indicatorul social de referință la vechea valoare era la 525,5 lei, iar de la 1 martie este 598 de lei”, a punctat Marius Budăi.

Pensii 2023. Ce români vor primi o indemnizaţie de 50% în plus din pensia cuvenită titularului

Indemnizaţii majorate cu 14%. Bani în plus pentru mai mulţi români de la 1 martie 2023!

Indemnizaţii mai mari pentru oamenii nevoiaşi. Familiile și persoanele singure amărâte, precum și alte categorii de populație vor beneficia, începând cu luna martie, de venituri mai mari față de cele obținute până în prezent. Și aceasta deoarece, începând cu 2022, indicele social de referință (ISR), în raport de care se stabilesc anumite ajutoare și indemnizații, se actualizează, din oficiu, la fiecare dată de 1 martie, cu rata medie a inflației din anul precedent.

Vouchere de 3000 de lei pentru aceşti români. Condiţia obligatorie pentru a primi banii pe card în martie

Cum în 2022, potrivit Institutului Național de Statistică, rata inflației a fost de 13,8 la sută, ISR va fi indexat cu acest procent la 1 martie 2023. Mai exact, acest indicator va crește de la 525,5 lei la 598 lei. Prin urmare, ajutorul social (Legea 416/2002 a venitului minim garantat) va fi majorat în aceeași măsură, respectiv va fi de 169 lei (o singură persoană), 305 lei (două), 427 lei (trei), 529 lei (patru) și 630 lei (cinci).

În cazul familiilor cu peste cinci membri componenți, la cei 630 lei se vor adăuga 44 lei pentru fiecare persoană în plus. Dar și alocația de susținere familială va fi mai mare din martie 2023. Astfel, în funcție de veniturile pe care le au și de numărul membrilor componenți, familiile și persoanele singure pot primi o alocație de susținere familială cuprinsă între 90 lei și 512 lei față de 79-450 lei, în prezent.

Salarii 2023. Ce majorări îi aşteaptă pe români în acest an. Piața muncii se află într-un punct de cotitură la nivel global

Majorarea cu 13,8 la sută a ISR se va simți și în buzunarul șomerilor care au dreptul la indemnizaţii de șomaj. Concret, cei care au între 1 și 3 ani vechime în muncă vor primi, de luna viitoare, valoarea ISR-ului de 598 lei, și nu de 525,5 lei. Pentru cei care au minimum trei ani de activitate, la valoarea de 598 lei a ISR-ului se va adăuga procentul cuprins între 3 și 10 la sută din media salariilor pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, procentul fiind în funcție de vechimea în muncă. Și unii părinți aflați în concediu de creștere a copilului vor avea parte de bani mai mulți. Este vorba despre cei cărora li se cuvine, în raport de veniturile realizate, indemnizația minimă de creștere a copilului. Aceasta este de 2,5 ori valoarea ISR-ului.

Așadar, cele mai mici indemnizaţii de creștere a copilului vor fi de 1.495 lei față de 1.314 lei, cât este acum. Să mai notăm că majorarea ISR-ului cu 13,8 la sută va influența creșterea în aceeași măsură și a indemnizației pentru persoanele cu handicap, a primei de inserție și a altor beneficii sociale care se determină în funcție de indicatorul amintit.