Miercuri, 14 mai, vin banii pe card, se dau sute de lei pentru fiecare persoană, ajutorul de șomaj se plătește între 14 și 16 mai.
Banii vor ajunge la beneficiari în două moduri:
Ajutorul se acordă lunar, pentru persoanele care au rămas fără loc de muncă sau pentru absolvenții care nu reușesc să se angajeze în termen de 60 de zile de la finalizarea studiilor.
Pentru a beneficia de indemnizația de șomaj în 2025, este obligatorie depunerea unui dosar complet la ANOFM.
Persoanele eligibile trebuie să respecte următoarele condiții:
Absolvenții peste 16 ani pot primi indemnizație timp de 6 luni, cu condiția să fie înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă.
Cum se calculează indemnizația în 2025
În 2025, cuantumul indemnizației de șomaj se bazează pe valoarea ISR, care rămâne neschimbată față de 2024: 660 de lei.
Pentru persoanele cu stagii de cotizare mai mari, la valoarea de bază se adaugă procente suplimentare din media salariului brut lunar:
Cat timp se acordă ajutorul de șomaj în România
Durata sprijinului financiar depinde tot de vechimea în muncă. Cei cu cel puțin un an de contribuții primesc ajutor timp de 6 luni. Persoanele cu peste 10 ani de muncă pot beneficia de sprijin timp de 12 luni.
Indemnizația încetează dacă beneficiarul refuză nejustificat un loc de muncă potrivit pregătirii sau pleacă din țară pentru mai mult de 3 luni. Dacă dorești și o versiune mai scurtă pentru rețelele sociale sau un titlu alternativ, pot să ți le ofer imediat.
Beneficiile care se calculeaza in raport cu indicatorul social de referinta (ISR) sunt:
La sfarsitul lunii decembrie 2024 valoarea medie a indemnizatiei de somaj in judetul Neamt a fost de 821 lei, suma care reprezinta 16% din salariul mediu net pe economie de 5.388 lei, comunicat de Institutul National de Statistica.