Bani mai mulţi pentru agricultori. Anunţul ministrului Florin Barbu după şedinţa de Guvern

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a transmis fermierilor că le sunt rezolvate revendicările. Mai multe acte normative au fost adoptate sau pregătite în ultima şedinţă de la Palatul Victoria.

25 ian. 2024, 17:10
Bani mai mulţi pentru agricultori. Anunţul ministrului Florin Barbu după şedinţa de Guvern

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, îşi ţine promisiunile faţă de fermieri. „Așa cum ne-am luat angajamentul în fața fermierilor, continuăm adoptarea și implementarea măsurilor de sprijin pe care le-am stabilit împreună!
✅️ Săptămâna trecută am aprobat un sprijin
1️⃣0️⃣0️⃣ euro/ha pentru fermierii din sectorul
vegetal și echivalarea permisului categoria B cu Tr.1.
✅️ În ședința de Guvern de azi, am adoptat și acordarea a 1️⃣0️⃣0️⃣ de euro/animal, pentru crescătorii de vite de carne și bivolițe!
Primesc sprijin proporțional și crescătorii de porci și păsări. ( 1️⃣0️⃣0️⃣ euro/UVM ).
Sprijinul este necesar pentru compensarea pierderilor înregistrate de fermieri din cauza creșterii preţurilor la furaje, combustibili, utilități și forța de muncă, în contextul războiului din Ucraina.
✅️Am adoptat și ordonanța care le permite fermierilor amânarea plății ratelor la contractele de credit, având în vedere dificultățile pe care le au din cauza secetei pedologice.
✅️ Fermierii primesc subvenție la motorină folosită în anul 2024 la valoarea maxim posibilă, respectiv 2️⃣ lei/litru!
❗️Acest lucru înseamnă carburant pentru agricultură mai ieftin cu 2️⃣5️⃣% față de cât costă la pompă.
🤝Așa cum am promis, suntem alături de fermierii și procesatorii români, continuăm să îi susținem, continuăm să dialogăm și să explicăm toate aceste măsuri bune pentru agricultura românească!”, a scris Florin Barbu pe Facebook.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că în şedinţa de Guvern vor adopta noi acte normative în sprijinul fermierilor, stabilite împreună cu aceştia, urmând să acorde100 de euro per animal pentru crescătorii de vite de carne şi bivoliţe, plus sume proporţionale şi crescătorilor de porci şi păsări. El a mai arătat că Guvernul va analiza în şedinţă şi actualizarea subvenţiei pentru motorina folosită în agricultură în 2024, astfel că în acest an, va ajunge la valoarea maximă posibilă, adică 2 lei pe litru.

Florin Barbu, discuţii cu fermierii din Botoşani şi Timiş: „Dialogul a fost soluţia!”

”Adopăm azi noi acte normative în sprijinul fermierilor, stabilite împreună cu aceştia. După sprijinul de 100 de euro pe hectar pentru fermierii din sectorul vegetal afectaţi grav de războiul din Ucraina, venim cu o schemă similară pentru crescătorii de animale. Acordăm 100 de euro per animal pentru crescătorii de vite de carne şi bivoliţe, plus sume proporţionale şi crescătorilor de porci şi păsări. Sunt bani necesari pentru a compensa creşterea preţurilor la furaje, combustibili, utilităţi şi forţă de muncă”, a spus premierul în deschiderea şedinţei Executivului.
”În total, alocăm peste 72 de milioane de euro crescătorilor de animale. Îi asigur pe fermierii români că vom continua să-i susţinem, iar ministrul Agriculturii are încă multe proiecte în acest sens”, a mai spus Ciolacu.
Premierul a mai arătat că Guvernul va analiza în şedinţă şi actualizarea subvenţiei pentru motorina folosită în agricultură în 2024.”În acest an, vom ajunge la valoarea maximă posibilă, adică 2 lei pe litru. Asta înseamnă că fermierii vor primi în total ca subvenţie 25% din costul cu motorina folosită în lucrările agricole”, a subliniat premierul Ciolacu.