Bani negri pentru România Liberă, de la Astra Asigurări

Compania care editează cotidianul România Liberă ar fi luat un împrumut de peste 20 de milioane de euro de la grupul de firme Nova Trade, din care face parte şi firma Astra Asigurări. Informaţia apare în raportul Autorităţii de Supraveghere Financiară şi este citată de România TV. Practic, a fost circuitul banilor în companiile deţinute de miliardarul Dan Adamescu, unul dintre abonaţii la contractele cu statul şi apropiat al preşedintelui Băsescu.

08 feb. 2014, 18:05
Bani negri pentru România Liberă, de la Astra Asigurări

Unul dintre contractele lui Dan Adamescu a fost semnat în 2007. Firma Topex a câştigat un contract cu STS – unitatea militară 0201, în valoare de 3,1 milioane de euro. Oferta firmei lui Adamescu pentru echipamente de comunicaţie a surclasat-o, pare-se, pe cea a Omnilogic sau Samsung, giganţi în tehnologie.

Potrivit România TV, care citează din raportul Autorităţii de Supraveghere Financiară, nu a fost nici primul nici ultimul contract pe care l-au câştigat firmele lui Adamescu cu statul. Contracte s-au semnat în orice domeniu: asigurări, tehnologie, softuri. Cele mai multe contracte au fost semnate pentru asigurările maşinilor deţinute de stat. Ultima reuşită, anul trecut – aproape 800.000 de lei fără TVA, plătiţi de Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, reprezentând asigurări de tip RCA pentru autovehiculele şi motocicletele din dotarea direcţiei.

Dincolo de aceste contracte cu statul, legătura dintre Dan Adamescu şi PDL este puternică. Elementul de legătură – Traian Băsescu. Publicaţia România Liberă i-a luat apărarea şefului statului de fiecare dată. Pe de altă parte, când a fost nevoie, a aruncat cu noroi în politicienii din opoziţie. De altfel, cei doi au fost aproape să devină cuscri. Elena Băsescu, mezina preşedintelui, ar fi avut o relaţie cu Rani Adamescu, fiul vitreg al miliardarului.

Unele surse spun că Daniel Chiţoiu tocmai din cauza lui Dan Adamescu şi-ar fi pierdut funcţia. Totul, într-un fel de lanţ al slăbiciunilor Băsescu – Adamescu – Crin – Chiţoiu, în care veriga slabă a cedat. Raportul Agenţiei de supraveghere Financiară în ceea ce priveşte Astra Asigurări ar fi fost gata de ceva timp, lucru pe care ministrul Finanţelor îl ştia prea bine. Şi cum ancheta a deranjat, Chiţoiu a plătit cu funcţia.

Citeşte şi Compania Astra Asigurări, ameninţată cu FALIMENTUL