Bani pentru agricultori. Ministrul Florin Barbu anunţă plăţi de 100 de euro la hectar

A început depunerea cererilor pentru subvenția de 100 euro/hectar, acordată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) fermierilor din sectorul vegetal. Cererile de acordare a grantului se depun la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA),până pe 08 martie 2024, inclusiv.

30 ian. 2024, 11:45
Bani pentru agricultori. Ministrul Florin Barbu anunţă plăţi de 100 de euro la hectar

Ministrul Agriculturii,  Florin Barbu, anunţă că au început plaţile la ajutorul promis fermierilor.

„A ÎNCEPUT DEPUNEREA CERERILOR PENTRU ACORDAREA A 100 DE EURO/ HA, PENTRU SECTORUL VEGETAL
Așa cum am promis, am demarat procedurile pentru acordarea ajutorului de 100 de euro/ ha, pentru sectorul vegetal.
Centrele locale și județene ale APIA au început să primească cererile, perioada de depunere fiind 29 ianuarie – 08 martie 2024, inclusiv.
Grantul direct reprezintă o plată compensatorie pe suprafață și este echivalentul în lei a 100 euro/hectar, la cursul de schimb valutar de 4,9334 lei/euro.
Valoarea maximă a grantului direct acordat pe întreprindere beneficiară nu poate depăși echivalentul în lei a 280.000 euro.
Guvernul a alocat, din bugetul Ministerului Agriculturii, suma de 1.200.000.000 lei pentru plata acestui ajutor de stat.
Plata se efectuează până la data de 30 iunie 2024.
Acest ajutor de stat se acordă pentru suprafețele determinate în urma controalelor administrative și la fața locului pentru anul de cerere 2023, pentru minimum 1 ha cu una sau mai multe dintre culturile: grâu comun de toamnă, grâu dur de toamnă, triticale de toamnă, secară de toamnă, orz de toamnă, orzoaică de toamnă, ovăz de toamnă, rapiță de toamnă.
Am promis încă de anul trecut, că acordăm acest ajutor fermierilor români și continuăm să îi susținem, să îi ascultăm, să dialogăm și să lucrăm împreună pentru dezvoltarea agriculturii românești!, a scris ministrul Florin Barbu pe Facebook.

Florin Barbu, după întâlnirea cu 300 de fermieri. Ministrul Agriculturii le-a promis bani. ”Am actualizat și acciza la motorină, care este cu 25% mai ieftină”
Potrivit MADR, bugetul total al schemei este de 1.200.000.000 lei, reprezentând echivalentul a 243.239.956 euro, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul MADR pe anul 2024.

Valoarea maximă a subvenției acordate pe întreprindere beneficiară nu poate depăși 280.000 euro, iar plățile se fac până la data de 30 iunie 2024.

Pentru acordarea grantului direct, solicitanții trebuie să depună cererea pretipărită pusă la dispoziție de către APIA însoțită de copia documentului de coordonate bancare – cont bancar activ, numai în situația în care acesta a suferit modificări față de cel înscris în cererea de plată pentru anul 2023.

Bani mai mulţi pentru agricultori. Anunţul ministrului Florin Barbu după şedinţa de Guvern
Subvenția de 100 euro/hectar se acordă pentru suprafețele determinate în urma controalelor administrative și la fața locului pentru anul de cerere 2023, pentru minimum 1 hectar cu una sau mai multe dintre culturile: grâu comun de toamnă, grâu dur de toamnă, triticale de toamnă, secară de toamnă, orz de toamnă, orzoaică de toamnă, ovăz de toamnă, rapiță de toamnă.

Beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:

  • au depus o cerere de plată în anul 2023, pentru o suprafaţa determinată de minimum 1 ha, pentru una sau mai multe dintre culturile grâu comun de toamnă, grâu dur de toamnă, triticale de toamnă, secară de toamnă, orz de toamnă, orzoaică de toamnă, ovâz de toamnă, rapiță de toamnă, până la termenul limită de depunere din anul 2023;
    nu sunt în dificultate, respectiv în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.