Barack Obama condamnă MANEVRELE ASCUNSE ale Rusiei şi AGRESIUNEA din Crimeea

Preşedintele american Barack Obama a condamnat miercuri 'manevrele ascunse' şi 'agresiunea' Rusiei în Ucraina, după ce i-a promis preşedintelui ales al Ucrainei, Petro Poroşenko, sprijin pe termen lung din partea Statelor Unite ale Americii, relatează France Presse, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
04 iun. 2014, 12:02
Barack Obama condamnă MANEVRELE ASCUNSE ale Rusiei şi AGRESIUNEA din Crimeea

‘Nu vom accepta niciodată ocuparea Crimeii de către Rusia şi nici încălcarea suveranităţii Ucrainei’, a declarat liderul de la Washington, subliniind că libertatea în Europa nu este în mod automat ‘garantată’, într-un discurs pronunţat la Varşovia, prima etapă a turneului său european.

‘Naţiunile noastre libere rămân unite pentru că orice nouă provocare rusă înseamnă izolare crescută şi noi costuri pentru Rusia’, a adăugat Barack Obama, într-un discurs pronunţat cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a primelor alegeri parţial libere în Polonia şi care au condus la căderea comunismului.

‘După atât de mult sânge vărsat şi cheltuieli pentru reunirea Europei, cum am putea permite manevre ascunse datând din secolul XX să renască în acest nou secol?’, a spus în continuare preşedintele american, în faţa a 40 de lideri internaţionali, reuniţi la eveniment, informează Agerpres.

‘Aşa cum a amintit agresiunea Rusiei în Ucraina, naţiunile noastre libere nu se pot îndepărta de idealul nostru comun al unei Europe libere şi paşnice’, a mai spus el.

Obama a subliniat în această privinţă că istoria Poloniei a arătat că ‘libertatea nu este garantată în mod automat’.

Citeşte şi Barack Obama: România NU va fi NICIODATĂ SINGURĂ. SUA îşi apără aliaţii est-europeni

‘Istoria ne învaţă că progresul nu este niciodată garantat’, a ţinut să evidenţieze liderul american.

Evocând evenimentele din piaţa Tiananmen produse acum 25 de ani, în aceeaşi zi cu alegerile poloneze, Obama a avertizat că binecuvântările libertăţii trebuie să fie salvate de ‘fiecare generaţie’, inclusiv de a ‘noastră’.

Polonia ‘nu va fi niciodată singură’, a asigurat preşedintele american, adăugând că acest lucru este valabil şi pentru cele trei ţări baltice (Estonia, Letonia şi Lituania) şi România, toate aflate sub umbrela NATO, dar care sunt îngrijorate în legătură cu criza ucraineană.