Barack Obama îl primeşte din nou pe Dalai Lama la Casa Albă

Preşedintele american Barack Obama îl va primi pe Dalai Lama vineri la Casa Albă, întâlnire care are toate şansele să displacă Chinei, comentează AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
21 feb. 2014, 06:37
Barack Obama îl primeşte din nou pe Dalai Lama la Casa Albă

‘Preşedintele îl va întâlni pe Dalai Lama în calitate de lider religios şi cultural respectat pe plan internaţional‘, a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului Securităţii Naţionale la Casa Albă, Caitlin Hayden.

Obama l-a primit pe liderul spiritual tibetan în exil ultima oară la Casa Albă în 2011, întâlnire care a provocat mânia Beijingului.

În semn că această întâlnire este considerată un subiect sensibil, ea este anunţată ca întâlnire privată, fără accesul presei, în agenda preşedintelui american.

Deşi Washingtonul susţine apropierea înaltului lider spiritual tibetan, SUA recunosc Tibetul ca ‘făcând parte din Republica Populară Chineză’, a subliniat Hayden.

‘Nu susţinem independenţa Tibetului’, a afirmat ea.

‘SUA susţin ferm drepturile omului şi libertatea religioasă în China. Suntem preocupaţi de tensiunile şi de deteriorarea situaţiei drepturilor omului în regiunea Tibet’, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Caitlin Hayden a mai declarat că administraţia Obama va reînnoi apelul adresat guvernului chinez de a relua dialogul cu dalai lama şi cu reprezentanţii săi.

China se opune de decenii întâlnirilor conducătorilor străini cu Dalai Lama, care a părăsit ţara în 1959.

Acesta militează pentru autonomia Tibetului, pe care o consideră mai presus decât o independenţă formală.