Barack Obama îşi va scurta vizita în Europa din cauza incidentelor care au avut loc în Dallas

Președintele Statelor Unite Barack Obama își va scurta vizita în Europa pentru a se duce la începutul săptămânii viitoare la Dallas, unde cinci ofițeri de poliție au fost uciși într-un atac armat, a anunțat vineri Casa Albă, citată de Reuters.

09 iul. 2016, 05:16
Barack Obama îşi va scurta vizita în Europa din cauza incidentelor care au avut loc în Dallas

Obama, aflat în Polonia pentru un summit NATO, se va întoarce la Washington duminica seară, scurtându-și vizita în Europa cu o zi și renunțând la o oprire la Sevilla în Spania, a precizat Casa Albă.

Mii de persoane au manifestat vineri pașnic în mai multe orașe americane, între care Atlanta (Georgia), Houston (Texas), San Francisco (California) și în fața Casei Albe la Washington.

Suspectul ca autor al masacrului a fost identificat de poliție ca fiind Micah Johnson, un fost soldat de culoare de 25 de ani. Înainte de a fi ucis de o unitate de elită după o îndelungată confruntare cu poliția, Johnson și-a motivat gestul prin faptul că voia „să ucidă albi, în special polițiști albi”.

Aparent, el a acționat singur, potrivit ministrului american al securității interne, Jeh Johnson, care — ca și Casa Albă — a exclus orice legătură a incidentului armat cu „o organizație teroristă” în acest stadiu al anchetei.

La domiciliul suspectului, poliția a descoperit un veritabil arsenal: materiale servind pentru fabricarea bombelor, puști, muniții și un jurnal personal despre tactici de luptă.

În afară de cei cinci polițiști uciși, tirurile de joi seara au mai rănit nouă persoane, printre care șapte agenți ai forțelor de ordine.Acesta este cel mai grav bilanț înregistrat de poliția americană după atentatele de la 11 septembrie 2001.

Atacul a avut loc la distanța de câteva străzi de Dealey Plaza, locul unde fusese asasinat președintele John F. Kennedy în 1963, ucis—aparent—tot de un trăgător izolat.

Pe un cont de Facebook atribuit lui Micah Johnson și dezactivat ulterior, acesta pare să susțină organizații de apărare a negrilor propovăduind ura, potrivit Southern Poverty Law Center, care urmărește aceste mișcări. În fotografiile din acest cont, el poate fi văzut cu pumnul strâns ridicat în aer, gest simbolic al luptei pentru emancipare a negrilor în America.

În acest context, mișcarea Black Lives Matter (Viețile negrilor contează) s-a apărat de acuzația că ar fi turnat gaz pe foc. „Black Lives Matter luptă pentru demnitate, justiție și libertate. Nu pentru omor”, a comunicat organizația

Lipsit de cazier judiciar, Micah Johnson era rezervist al armatei terestre americane și efectuase un stagiu militar în Afganistan din noiembrie 2013 până în iulie 2014, potrivit Pentagonului. El locuia la Mesquite, la periferia Dallasului.

Președintele Barack Obama a denunțat de la Varșovia „atacurile pline de ură, calculate și josnice” pentru care nu există „justificare”. Drapelele vor fi coborâte în bernă în SUA până în 12 iulie.

El pare să evoce de asemenea o inițiativă împotriva accesului la arme de război prin vânzare liberă: „Când oamenii dețin arme puternice, din nefericire, acest gen de atacuri devin și mai ucigătoare și mai tragice. În zilele următoare va trebui să luăm această realitate în considerare”.

Președintele intenționează, totodată, să discute „măsuri politice care răspund disparităților rasiale persistente în sistemul nostru penal”, potrivit Casei Albe.

Este „un atac împotriva țării noastre”, a spus Trump, denunțând „oribilul atac, efectuat în maniera unei execuții”.

„Deplâng polițiștii uciși care își îndeplineau datoria sacră de a proteja manifestanți pașnici”, a scris Hillary Clinton.

În fața miilor de persoane adunate pentru un moment de reculegere ecumenică, primarul Dallasului a lansat un apel la vindecarea rănilor provocate de rasism. „Comunitatea noastră poate, sincer și profund, să înțeleagă suferința pe care discriminarea rasială și cel mai mare păcat al Americii, sclavia, le-au creat de-a lungul istoriei”, a declarat Mike Rawlings.