Barack Obama spune că SUA vor folosi toate căile legale pentru a-l aresta pe Edward Snowden

Preşedintele american Barack Obama a declarat luni că Statele Unite utilizează toate căile legale pentru a-l aresta pe fostul consultant Edward Snowden sosit duminică la Moscova de la Hong Kong.

RomaniaTV.net
24 iun. 2013, 19:33
Barack Obama spune că SUA vor folosi toate căile legale pentru a-l aresta pe Edward Snowden

„Urmărim toate căile legale şi lucrăm alături de mai multe alte state pentru a fi siguri că observăm legea”, a declarat preşedintele pentru jurnaliştii de la Casa Albă.

Obama a declarat că se bazează de Departamentul de Justiţie, în timp ce autorităţile americane încearcă să convingă Rusia să îl expulzeze pe Edward Snowden cu scopul de a îl împiedica să fugă în altă ţară, precum Ecuador, unde a cerut azil.

Cu puţin înainte, în cadrul unei declaraţii de presă de o vehemenţă rară, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a asigurat că decizia Hong Kong-ului de a îl lăsa să plece pe fostul consultant al Agenţiei naţionale de securitate are „în mod incontestabil” un impact negativ asupra relaţiilor chino-americane.

Dacă va fi capturat de autorităţile americane, Snowden riscă 30 de ani de închisoare pentru dezvăluirile sale explozibile privind programele de supraveghere a comunicaţiilor.

Pe de altă parte, o sursă care a dorit să îşi păstreze anonimatul a dezvăluit luni, în timp ce presa anunţa că Snowden ar fi pe aeroportul din Moscova aşteptând să plece către Ecuador, că fostul consultant al CIA  ar fi părăsit deja Rusia. „El (Snowden) a putut decola la bordul unui alt zbor. Este puţin probabil ca jurnaliştii să fi fost martori la decolarea sa”, a declarat această sursă, în timp ce tânărul american nu se afla, aparent, la bordul zborului Moscova-Havana unde era înregistrat.