Barajul Vidraru ar face prăpăd dacă s-ar rupe. Toţi românii care stau în aceste zone trebuie să ştie asta!

Un mare pericol îi paşte pe argeşeni din cauza barajului Vidraru. Dacă acesta ar ceda viitura ar atinge 12 metri înălţime în Piteşti, iar oraşul Curtea de Argeş ar fi acoperit de ape în 20 de minute

21 aug. 2021, 08:19
Barajul Vidraru ar face prăpăd dacă s-ar rupe. Toţi românii care stau în aceste zone trebuie să ştie asta!

Barajul Vidraru ar avea puterea unui cutremur dacă s-ar rupe. Aceste localităţi din Argeş ar fi acoperite de ape.  În acest judeţ se află cel mai înalt baraj din ţară, Vidraru, al doilea ca mărime din România şi al cincilea din Europa.

Aceste localităţi din Argeş ar fi acoperite de ape, dacă barajul Vidraru se rupe. Toţi românii care stau în aceste zone trebuie să ştie asta!

Construcţia a fost începută în 1961 de către Gheorghiu Dej şi finalizată în 1966 de Nicolae Ceauşescu. Investiţia s-a ridicat, la vremea respectivă, la 1,5 miliarde de lei, iar dacă astăzi am vrea să mai construim un baraj în genul celui de la Vidraru, preţurile s-ar ridica la o jumătate de miliard de euro. La momentul punerii în funcţiune, barajul de pe Argeş era al cincilea din Europa şi al nouălea din lume. Azi, a rămas tot pe locul cinci pe continent, dar a coborât pe poziţia 27 în lume. Legat de acest baraj au fost create, de-a lungul timpului, scenarii mai mult sau mai puţin apocaliptice. Ce s-ar întâmpla dacă barajul Vidraru s-ar sparge, fie din cauza supraîncărcării, în urma ploilor, fie din cauza unui cutremur?

Răspunsul oficial al autorităţilor la această întrebare este că barajul Vidraru a fost făcut să reziste la un cutremur de 9 grade Rihter şi mai are garanţie încă 60 de ani de acum încolo. Însă, conform

„Planului de Apărare al Argeşului”, împotriva dezastrelor, dacă s-ar întâmpla ca barajul Vidraru să se rupă, peste Argeş ar veni Apocalipsa. Datele oficiale susţin că, în situaţia în care barajul Vidraru ar ceda, viitura ar atinge 12 metri înălţime în Piteşti! În Piteşti, viitura ar atinge 12 metri în 72 de minute de la ruperea barajului.

O fisură la barajul Râuşor, al treilea ca mărime din Argeş, ar inunda comuna Lereşti în doar 2 minute. Apa din Râuşor ar ajunge în Câmpulung în 22 de minute. Valul ar lovi apoi comunele Schitu Goleşti, Mihăieşti, Stâlpeni şi Ţiţeşti. În oraşul Mioveni puhoiul de ape ar ajunge în patru ore de la spargerea barajului Râuşor. Ultima localitate lovită ar fi Mărăcineniul. În schimb, dacă barajul Pecineagu ar ceda, ar fi afectate comunele Rucăr, Dâmbovicioara, Dragoslavele, Stoeneşti şi Cetăţeni.

Citeşte şi: Florin Cîțu a adoptat OUG pentru refacerea a 12 școli afectate de inundații din județele Alba și Cluj
 

Video simulare: 

https://www.youtube.com/watch?v=CvN-rLHynm4