Bărbatul rănit în EXPLOZIA din Călăraşi respiră cu ajutorul aparatelor

Bărbatul rănit în explozia dintr-un bloc din Călăraşi este în continuare în stare gravă, are arsuri pe 60% din suprafaţa corpului, respiră ajutat de aparate şi este sedat.

27 dec. 2013, 11:29
Bărbatul rănit în EXPLOZIA din Călăraşi respiră cu ajutorul aparatelor

Pacientul este în stare gravă, este stabil hemodinamic, dar rămâne intubat. Nu putem vorbi de starea de conştienţă pentru că este ţinut adormit„, a declarat purtătorul de cuvânt la Spitalul de Chirurgie Plastică şi Arsuri, Adrian Stănculea, potrivit Mediafax.

El a precizat că după ce bărbatul va fi detubat vor fi continuate investigaţiile pentru a vedea dacă are arsuri de căi respiratorii superioare, dar mai ales inferioare, afectarea acestora din urmă fiind extrem de importantă în stabilirea conduitei terapeutice şi a prognosticului.

Bărbatul suspectat că a provocat intenţionat explozia din Călăraşi este omul care are cea mai mare pensie din judeţ. Peste 10.000 de lei primeşte lunar fostul aviator. Acesta a fost comandant al aviaţiei utilitare din oraş.

Explozia a avut loc miercuri, la ora 17.44, într-un bloc de pe strada Calea Bucureşti din Călăraşi, soldându-se cu decesul unei femei în vârstă de 44 de ani, Gina Popescu, şi rănirea gravă a unui bărbat, Victor Avădanei, de 61 de ani.

CITEŞTE ŞI: O NOUĂ IPOTEZĂ în cazul exploziei de la Călăraşi. Ce au găsit anchetatorii la locul deflagraţiei

Bărbatul, care este proprietarul apartamentului în care s-a produs deflagraţia, este internat la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri din Capitală, la secţia de terapie intensivă, având arsuri pe 60% din suprafaţa corpului. De asemenea, alte cinci persoane au fost rănite uşor în urma deflagraţiei.

Blocul afectat de explozie are cinci scări, iar deflagraţia a avut loc la scara doi, toate cele opt apartamente fiind avariate. În urma exploziei, alimentarea cu gaz şi energie electrică a fost oprită la toate cinci scări ale blocului.

Familiile care locuiau în apartamentele de la scara doi au fost evacuate, autorităţile locale punându-le la dispoziţie un spaţiu provizoriu de cazare, respectiv un cămin pentru elevi, însă majoritatea au preferat să meargă la rude sau prieteni. În ceea ce priveşte locatarii de la celelalte patru scări ale blocului, o parte dintre aceştia au plecat la rude sau la prieteni, din cauza lipsei gazului şi a energiei electrice, în timp ce alţii au preferat să rămână totuşi în locuinţe.

Reprezentanţii Distrigaz Sud Rețele au anunţat, joi, într-un comunicat de presă, că în urma primelor cercetări s-a stabilit că explozia s-a produs ca urmare a unei acumulări de gaze pe instalația de utilizare a gazelor naturale din interiorul apartamentului în care a avut loc deflagraţia.

Locatarii blocului din Călăraşi afectat de explozie şi angajaţi ai cafenelei de la parterul clădirii susţin că, miercuri, înainte de producerea deflagraţiei, doi lucrători ai Distrigaz au venit la faţa locului pentru a verifica dacă există scurgeri de gaz, după ce oamenii le-au solicitat intervenţia. În urma verificărilor angajaţii Distrigaz au stabilit că nu există probleme.