BAREME ROMANA BAC 2018 EDU.RO: Cum se rezolvau subiectele de la prima probă a bacalaureatului

Probele scrise ale examenului de bacalaureat au început, luni, cu testul de Limba şi literatura română. Marţi, 26 iunie, se va desfăşura proba la Limba şi literatura maternă: maghiară, germană, sârbă, slovacă, croată, turcă, ucraineană şi  italiană. Miercuri, 27 iunie, va avea loc proba obligatorie a profilului, iar ultima probă scrisă din această sesiune, proba la alegere a profilului şi specializării, este programată joi, 28 iunie, anunţă www.edu.ro.

RomaniaTV.net
25 iun. 2018, 11:49
BAREME ROMANA BAC 2018 EDU.RO: Cum se rezolvau subiectele de la prima probă a bacalaureatului

BAREME ROMANA BAC 2018: Absolvenţii de liceu de la profilul real care au susţinut, luni, proba scrisă la Limba şi literatura română la examenul de Bacalaureat au avut de scris un eseu în care să prezinte un text liric aparţinând lui Tudor Arghezi sau Mihai Eminescu, la alegere, în timp ce absolvenţii de la profilul uman au avut de scris un eseu în care să prezinte o operă apaţinând lui Ion Barbu sau Lucian Blaga.

La primul subiect elevii au avut de rezolvat mai multe cerinţe în baza unui fragment de text extras din Note de călătorie, scris de Anton Holban. La Subiectul al II-lea candidaţii au avut de explicat rolul notaţiilor folosite de autor în fragmentul din opera Ultima oră  de Mihail Sebastian. La Subiectul al III-lea au avut de realizat un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularităţile unui text poetic studiat, aparţinând lui Mihai Eminescu sau Tudor Arghezi.

Subiectul II, profilul real, a presupus un fragment dintr-o piesă de teatru, iar elevii au fost puși să comenteze rolul intervențiilor autorului.

La subiectul III, la profilul real elevilor le-a picat genul liric. Elevii au fost puși să comenteze pe baza unei poezii de Mihai Eminescu sau Tudor Arghezi. La subiectul III, la profilul uman a picat arta poetică în opera lui Ion Barbu sau Lucian Blaga.

„Subiectele de la această probă au avut un nivel mediu de dificultate. Cred că cerinţele au fost simple pentru elevii care au învăţat la Limba Română“,  a explicat pentru „Adevărul“ Mihaela Apetrei, specialist în lingvistică.

SUBIECTE ROMÂNĂ BACALAUREAT 2018. Elevii au primit genul liric. 

Pentru susţinerea probelor scrise, în cele 440 de centre de examen, s-au înscris 136.871 de candidaţi din toate promoţiile (118.856 de candidaţi din promoţia curentă, respectiv 18.015 candidaţi din promoţiile anterioare), a anunţat Ministerul Educaţiei Naţionale. 

Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 4 iulie (până la ora 12:00). În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, în intervalul orar 12:00-16:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:

• susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;

• susţinerea tuturor probele scrise şi obţinerea notei 5 la fiecare dintre acestea;

• obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.

Absolvenţii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de Bacalaureat au obţinut media 10 primesc diplomă de merit.

SUBIECTE ROMANA BAC 2018 EDU.RO: Scandal imens după prima probă de la Bacalaureat

În conformitate cu prevederile metodologice, aplicate începând cu anul 2017, în urma evaluării lucrărilor contestate „nota iniţială se poate modifica, după caz, prin creştere sau descreştere, prin nota acordată la contestaţii.” Cu alte cuvinte, nota comisiei de contestaţii este finală, întrucât nu se mai aplică regula celor 0,5 puncte diferenţă între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii.

În premieră, probele orale ale examenului de bacalaureat au fost susţinute de elevi în luna februarie.