Barna Tanczos, despre industria lemnului: „Ministerul Mediului nu are buget pentru a susţine şcolile şi creşele”

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a vorbit despre industria lemnului, precizând că piaţa liberă poate să ducă preţul inclusiv la 800 de lei pe metru cub şi tocmai de aceea este nevoie de intervenţie din partea Guvernului.

28 sept. 2022, 15:34
Barna Tanczos, despre industria lemnului: „Ministerul Mediului nu are buget pentru a susţine şcolile şi creşele”
Barna Tanczos, despre industria lemnului

Barna Tanczos, despre industria lemnului. Acesta a făcut referire la proiectul de act normativ ce are ca scop plafonarea preţului la lemn.

Orice intervenţie în piaţă este una artificială, pentru că piaţa liberă creează preţul. Piaţa liberă poate să ducă preţul inclusiv la 800 de lei pe metru cub. Tocmai de aceea este nevoie de intervenţie din partea Guvernului. Încă o dată, orice intervenţie în piaţa liberă este una artificială. Este adevărat faptul că preţurile sunt diferite în funcţie de zonă sau regiune.

Se va alege un preţ care este suficient de mare sau de mic şi se stabileşte un preţ echilibrat pentru instituţii publice, pentru creşe, şcoli şi pentru cetăţeni. Pentru un sprijin trebuie să se adreseze Ministerului Dezvoltării şi Guvernului. Ministerul Mediului nu are buget pentru a susţine autorităţile locale care susţin şcolile şi creşele„, a susţinut Tanczos.

Citeşte şi: Rabla pentru becuri. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat că bugetul propus se ridică la 400 milioane lei

Barna Tanczos, despre industria lemnului

Întrebat cum va fi ajutată industria mobilei din România să beneficieze de un preţ mai bun al lemnului, ministrul de resort a subliniat că, la momentul actual, companiile din sector au un preţ de preempţiune.

Industria mobilei are, în momentul de faţă, un preţ de preempţiune, la acelaşi preţ în cadrul licitaţiilor organizate de Romsilva. Înţeleg de la această industrie că este nevoie de mai mult. Acest mai mult poate veni doar din partea ministerului de resort. Împreună cu ministerul de resort, Ministerul Economiei, căutăm soluţii de susţinere a acestor companii care, într-adevăr, produc o valoare adăugată foarte mare.

În acelaşi timp, trebuie să fim conştienţi de faptul că, per ansamblu, nu pe fiecare piesă de mobilă sau pe fiecare companie în parte, lemnul ca materie primă reprezintă până în 20% procent din costurile industriei mobile. Dincolo de preţul lemnului care se achiziţionează pentru mobilă, vine preţul energiei, preţul fierului, preţul componentelor care pe piaţă s-au scumpit.

Deci, nu putem să spunem că situaţia în care se află astăzi industria mobilei se datorează strict preţului lemnului. Pe piaţă s-au scumpit toate şi cea mai mare creştere este la energie, din păcate„, a afirmat oficialul, potrivit Agerpres.ro.

În paralel cu plafonarea preţului de vânzare al lemnului pentru încălzire, proiectul de act normativ va cuprinde şi alte măsuri de protecţie a cetăţenilor, printre care se numără limitarea temporară a exporturilor lemnului de foc şi a produselor derivate pentru încălzire, atât la nivel intracomunitar, cât şi în afara UE.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a participat, miercuri, la conferinţa cu tema „Smart Green Industry: Potenţial verde pentru o industrie a viitorului„. organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) şi Asociaţia Industriei Lemnului – Prolemn, în perioada 28-29 septembrie.