Barosso, avertisment dur: Ungaria nu poate reintroduce pedeapsa cu moartea decât ieşind din UE

Ungaria nu poate reintroduce pedeapsa cu moartea decât ieșind din Uniunea Europeană, a declarat fostul președinte al Comisiei Europene, José Manuel Barroso, reacționând la declarațiile pe acest subiect ale premierului ungar Viktor Orban.

11 mai 2015, 07:24
Barosso, avertisment dur: Ungaria nu poate reintroduce pedeapsa cu moartea decât ieşind din UE

‘Dacă un stat membru dorește să reintroducă (pedeapsa cu moartea), o poate face, dar atunci acest stat trebuie să părăsească UE‘, a declarat Barroso, șef al executivului european în perioada 2004-2014, în cadrul unui interviu difuzat duminică de canalul ungar de televiziune ATV, după cum relatează AFP, potrivit Agerpres.

‘Reintroducerea pedepsei cu moartea este pur și simplu imposibilă pentru un stat membru UE. Dezbaterea a fost închisă cu mult timp în urmă. Este o problemă reglementată pentru toate statele membre’, a adăugat Barroso, care aparține de același partid — Partidul Popular European (PPE, centru-dreapta) — ca și premierul Viktor Orban.

Declarațiile lui José Manuel Barroso survin după ce șeful guvernului de la Budapesta declara vineri, în intervenția sa săptămânală la postul de radio național, că oportunitatea introducerii pedepsei cu moartea trebuie să fie la latitudinea fiecărui stat membru al Uniunii Europene.

”Vrem să întrebăm opinia publică în Europa dacă introducerea pedepsei cu moartea trebuie să revină competenței legale a statelor. Dacă acest lucru se întâmplă, atunci putem decide cu privire la introducerea sau nu” a acestei pedepse, afirma Viktor Orban, potrivit MTI. ”Dacă îi putem proteja pe cei care respectă legea fără a reveni la pedeapsa cu moartea, atunci să îi protejăm în acest fel, dar dacă acest lucru nu poate fi făcut, atunci pedeapsa capitală trebuie reintrodusă”, adăuga premierul ungar.

Premierul ungar a fost criticat în țară și peste hotare pentru afirmațiile sale pe această temă după uciderea brutală a unui tânăr comerciant de tutun în sud-vestul Ungariei.

Succesorul lui Barroso la conducerea Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, declara recent că Viktor Orban trebuie să se aștepte la o ”confruntare” dacă intenționează să reintroducă pedeapsa capitală.

Luna trecută, Viktor Orban afirma că problema reintroducerii pedepsei cu moartea ”ar trebui să fie menținută pe agendă”, în condițiile în care nici măcar legile dure și condamnările pe viață nu i-au descurajat pe criminali.

Abolită în Ungaria în 1990, după revenirea la democrație, pedeapsa capitală nu poate fi reintrodusă, în virtutea Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, la care această țară a aderat în 2004.