Barroso: O ieşire a Greciei din zona euro ar fi „un dezastru”

Portughezul Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a apreciat că ieşirea Greciei din zona euro ar fi "un dezastru" pentru poporul grec, într-un interviu acordat cotidianului austriac Die Presse, scrie Agerpres.

RomaniaTV.net
05 mart. 2012, 21:23
Barroso: O ieşire a Greciei din zona euro ar fi „un dezastru”

„Pentru populaţia greacă, ar fi un dezastru. Ştim ce s-a întâmplat cu populaţiile din America de Sud, când au ajuns în stare de faliment’, a explicat Barroso.’Mai mult, ar fi pentru prima dată când ne-am confrunta cu un default cu consecinţe grele, într-o ţară membră a unei uniuni monetare, care ar avea efecte asupra altor ţări membre ale zonei euro şi ar provoca un efect de domino”, a adăugat şeful executivului european. „Şi probabil că am fi nevoiţi să ne sporim ajutoarele acordate altor ţări din zona euro dacă Grecia va ieşi” din aceasta, a estimat el, arătându-se totuşi încrezător în capacitatea statului elen de a surmonta criza.

Pe de altă parte, preşedintele CE, aflat luni şi marţi în vizită la Viena, nu vede nicio altă alternativă „pentru eforturi economice enorme. Vedem bineînţeles că programele de austeritate declanşează o recesiune”. Însă, în opinia sa, acestea sunt utile pentru ca Grecia să regăsească „o nouă competitivitate”. ‘Un default ar conduce la o degradare a climatului pentru investiţii. Şi atunci nu am mai avea creştere şi nici relansare’, a conchis el.