Băsescu: Antonescu să citească Constituţia înainte de a vorbi despre impunerea comasării alegerilor

Preşedintele Băsescu a fost întrebat, miercuri, despre afirmaţiile lui Crin Antonescu privind impunerea comasării alegerilor, el răspunzând că atunci când faci declaraţii trebuie să citeşti şi Constituţia şi susţinând că nu se pot găsi soluţii de reducere a mandatului preşedintelui fără voinţa sa.

RomaniaTV.net
23 ian. 2013, 17:20
Băsescu: Antonescu să citească Constituţia înainte de a vorbi despre impunerea comasării alegerilor

Întrebat despre afirmaţia preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, care a spus că nu e neapărată nevoie de o negociere în privinţa reducerii mandatului preşedintelui şi că majoritatea poate să impună acest lucru în revizuirea Constituţiei, Băsescu a răspuns că „trebuie să mai citeşti şi Constituţia pe care vorbeşti când faci astfel de afirmaţii”, iar un asemenea lucru nu ar fi acceptat nicăieri în vreo democraţie.

„La asta am şi răspuns, că nu e suficient să ai 70%, 80%, trebuie să mai citeşti şi Constituţia pe care vorbeşti când faci astfel de afirmaţii. Eu nu cred că se pot găsi soluţii constituţionale de reducere a mandatului preşedintelui sau al Parlamentului fără voinţa lor. Nu se poate găsi aşa ceva şi nu ar fi acceptat nicăieri în vreo democraţie, că atunci de ce să mai suspenzi un preşedinte? Tot ai 70%, dai un vot în Parlament şi trimiţi la populaţie o revizuire de Constituţie şi faci mandatul nu de la 5 ani la 4 ani şi jumătate, îl faci la un an, că nu-ţi place”, a afirmat Băsescu.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a fost întrebat, miercuri, la o emisiune TV, dacă crede că se va ajunge la un acord cu preşedintele Băsescu privind devansarea prezidenţialelor, el răspunzând: „Nu ştiu dacă e necesar un acord, dacă se găsesc pârghiile constituţionale, lucrurile pot fi impuse”.

El a menţionat, în acest context, că prevederile constituţionale au întâietate în faţa poziţiilor actorilor politci.

Antonescu a declarat că marţi seară a avut o întâlnire cu premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu la Senat, pe tema MCV, la solicitarea şefului statului, ideea comasării alegerilor, susţinută de USL, fiind evocată de către premier.

Prim-ministrul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre devansarea alegerilor prezidenţiale astfel încât acestea să aibă loc simultan cu scrutinul pentru Parlamentul European , în mai-iunie 2014.

„Ideea este să avem alegerile concentrate la sfârşitul lui mai sau în luna iunii când sunt cele pentru Parlamentul European. Să ştiţi că sunt şi alte ţări europene care şi-au fixat alegerile naţionale odat cu cele europarlamentare din acelaşi motiv: este foarte greu să ţii un an între ţara în campanie electorală, cu toate dezavantajele unui an electoral”, a declarat Victor Ponta.

Acesta a precizat că doar a prezentat această idee şefului statului, acesta nepronunându-se încă asupra ei. „Este o idee, nu e nimic ascuns aici. Preşedintele nu mi-a dat un răspuns, nici nu avea cum aşa, imediat. Examinează ideea”, a spus Ponta.

Premierul a arătat că singurul scop  scurtarea perioadei de campanie electorală. „Anul viitor o să fie un an destul de greu şi nu ne-ar prinde bine un an întreg de campanie electorală”, a apreciat Victor Ponta.