Băsescu: Ar fi bine ca Oprea să desfiinţeze onorul militar pentru demnitari căci îl împinge în ridicol

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat joi că poate cel mai bine ar fi ca ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, ar desfiinţa onorul militar pentru demnitari, motivând că îl împinge în ridicol, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
08 mai 2014, 19:00
Băsescu: Ar fi bine ca Oprea să desfiinţeze onorul militar pentru demnitari căci îl împinge în ridicol

‘Poate că la Ministerul de Interne, dacă domnul Gabi Oprea are asemenea probleme metafizice legate de simbolistică şi nu ştiu ce, dacă tot a justificat prin faptul că Poliţia este civilă, uitând că toate celelalte structuri sunt militarizate, cel mai bine ar fi să desfiinţeze acest moment, pentru că îl împinge în ridicol. Aplecarea drapelului, salutul drapelului, intonarea imnului de stat sunt lucruri sfinte, pe care niciun stat civilizat nu le-a banalizat sau nu le-a dus in derizoriu’, a declarat şeful statului la Palatul Cotroceni.

El a spus că protocolul pentru instituţiile militare sau militarizate are rostul lui şi el pleacă din esenţa Constituţiei – comanda unică.

‘Am înţeles că se prevalează de faptul ca Poliţia e civilă. Dar Jandarmeria e militară şi Garda de Onoare de la Ministerul de Interne este dată de militari, deci de jandarmi, nu de poliţişti. Este o chestiune atât de măruntă, dar esenţa onorului şi înclinării drapelului în faţa unui înalt demnitar are şi simbolistica comenzii unice. Ministerul de Interne poate să facă ce vrea, dar eu vă asigur că militarii dezavuează introducerea unor elemente de depreciere a simbolisticii militare. Altfel, mi-aş imagina aşa, că, spre exemplu, din cinci miniştri cei patru demnitari stabiliţi de Constitutie – premier, preşedinte Cameră, preşedinte Senat şi preşedintele României – vă daţi seama de câte ori cântă imnul oamenii aceia? Totul este să încercăm să nu fim penibili când vorbim de simbolistica militară’, a spus şeful statului.