Băsescu, critic cu Kovesi pentru că nu a dat o soluţie în Dosarul Revoluţiei. „A avut două mandate de procuror general și nu a rezolvat lucrurile”

Traian Băsescu, critic cu Kovesi pentru că nu a dat o soluţie în Dosarul Revoluţiei. Fostul preşedinte a afirmat că Laura Codruţa Kovesi "a fost făcută șef la DNA și apoi procuror general nu s-a făcut ea", pentru că nu ar fi fost "vreo lumină a Parchetelor".

27 nov. 2020, 22:58
Băsescu, critic cu Kovesi pentru că nu a dat o soluţie în Dosarul Revoluţiei. „A avut două mandate de procuror general și nu a rezolvat lucrurile”

Băsescu a făcut această afirmaţie în contextul în care a povestit că, în perioada în care a fost preşedinte, i-a cerut de mai multe ori Laurei Codruţa Kovesi o decizie în Dosarul Revoluţiei.

„Astăzi am văzut la televior câteva minute cu doamna Kovesi care își făcea un bilanț al gloriei sale, dar a avut două mandate de procuror general și nu a rezolvat lucrurile (în Dosarul Revoluției – n.r.).

N-am învinuit-o știind că totul este la Secția Militară, dar vreau să-i transmit un mesaj la bilanțul pe care și l-a făcut: Nu s-a făcut dânsa, a fost făcută procuror general și procuror-șef la DNA! A fost făcută! N-a fost vreo lumină a Parchetelor ca să se facă”, a precizat Traian Băsescu la Realitatea Plus.

Citeşte şi: Traian Băsescu, după ce liderii PSD şi USR şi-au dat demisia din Parlament, pentru a nu lua pensie specială: „Lichelismul politic a ajuns la culmi”

Fostul preşedinte a afirmat că România are „două dosare care îi marchează istoria”.

„România are aceste două dosare care îi marchează istoria și așează toată evoluția democrației pe un fundament de nisip, Dosarul Revoluției și Dosarul Mineriadei. Aceste două dosare, nerezolvate, pun la temelia democrației pe care vrem s-o construim, nisip și nu beton. Aceste două dosare trebuie rezolvate, nu pentru că are cineva ambiții, ci pentru că trebuie stabilit punctul din care a plecat democrația din România”, a precizat Traian Băsescu.

Traian Băsescu, despre Dosarul Revoluţiei. „Mulți dintre cei care au executat ordinul de a trage în populație sunt astăzi în funcții foarte înalte prin MApN”

Traian Băsescu a mai precizat că procurorii au toate datele pentru a stabili vinovaţii în „Dosarul Revoluţiei”. Fostul preşedinte este de părere că sentinţa este amânată deoarece mulţi dintre cei care au tras în populaţie în decembrie 1989 au funcţii importante în MApN.

„Ce pot spune, pentru că știu că e în dosar, este că procurorii au toate datele pentru a stabili vinovații: jurnalele de luptă ale unităților militare, evidența întregii cantități de muniție care s-a tras. Îmi este greu să spun ce-i împiedică, am insistat.

În afara de episodul Kovesi, care a devenit public, sunt multe episoade. În ultima parte a mandatului, disperat de ineficiența dosarului, l-am desemnat pe Codruț Olaru, adjunct al Procurorului General, să se ocupe de acest lucru.

Dosarul fiind la procurori militari, am primit un document în care concluzia era una singură: neînceperea urmăririi penale. În acest moment s-a încheiat și mandatul meu, și capacitatea de a face ceva”, a afirmat fostul preşedinte al României.

Citeşte şi: Curtea de Apel a respins apărarea lui Traian Băsescu în dosarul privind calitatea de colaborator al Securităţii

De asemenea, Băsescu a menţionat că „procurorii militari se vor mai abține o bună bucată de timp” pentru a stabili vinovaţii în „Dosarul Revoluţiei”.

„Am o singură explicație: un timp după Revoluție, cei care ordonaseră să se tragă erau încă în activitate și aveau influență majoră pe Parchetul Militar. Între timp, au ajuns în funcții înalte din MApN cei care au tras: locotenenți, locotenenți majori, căpitani. Probabil trebuie să mai treacă o generație ca să avem niște procurori care să pună lucrurile acolo unde sunt.

Aici nu există scuză. S-a dovedit în tot lagărul comunist că s-a putut schimba sistemul fără să se tragă. Suntem singura țară în care a fost scoasă armata în stradă. Dincolo de a face dreptate celor 1.600 de împușcați și 3.300 de rănți, întrebarea este ce a fost: revoluție, lovitură de stat sau puci militar?

Părerea mea este că mulți dintre cei care au executat ordinul de a trage în populație sunt astăzi în funcții foarte înalte prin MApN și procurorii militari se vor mai abține o bună bucată de timp”, a conchis fostul președinte.

Citeşte şi: Traian Băsescu cere STARE DE URGENȚĂ