Curtea de Apel a respins apărarea lui Traian Băsescu în dosarul privind calitatea de colaborator al Securităţii

Traian Băsescu, în cazul căruia Curtea de Apel București a constatat calitatea de colaborator al Securității, a declarat în faţa instanţei că a fost obligat de regulamentul disciplinei militare să-şi "toarne" colegii de la Institutul de Marină, folosind numele conspirativ Petrov.

25 nov. 2020, 10:55
Curtea de Apel a respins apărarea lui Traian Băsescu în dosarul privind calitatea de colaborator al Securităţii

Curtea de Apel a constatat calitatea de colaborator al Securităţii a lui Traian Băsescu, iar apărarea fostului preşedinte, care a susţinut că a fost obligat de regulamentul militar să îşi toarne colegii, a fost desfiinţată de instanţă în motivarea deciziei, publicată miercuri de Grupul de Investigaţii Politice.

„Băsescu, care între 2004 și 2014 a fost comandantul suprem al Armatei, a susținut în procesul cu CNSAS că toți militarii erau informatori ai Securității și își turnau colegii înainte de decembrie 89.

În 20 septembrie 2019, Curtea de Apel București a constatat calitatea lui Traian Băsescu – Petrov de colaborator al Securității. Curtea a admis cererea Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), stabilind că „Băsescu a denunţat activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, iar furnizarea informaţiilor a vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

Curtea de Apel constată că obligaţia de a preţui onoarea şi demnitatea este un legală, nu doar morală

Instanța a respins toate susținerile lui Băsescu, care a mers până acolo încât să afirme că a fost constrâns să întocmească notele informative de Regulamentul disciplinei militare. Băsescu a susținut în fața Curții de Apel că și-ar fi turnat colegii de la Institutul de Marină, folosind numele conspirativ Petrov, pentru că disciplina militară obligă pe fiecare militar să fie cinstit, sincer și drept”, arată Grupul de Investigații Politice.

Curtea de Apel București a arătat că, în cazul militarilor, obligația de a prețui onoarea și demnitatea nu este doar una morală, ci este chiar una juridică.

Citeşte şi: Traian Băsescu aruncă bomba: „Poate fi alianţă între PSD şi USR. Cheia este la PNL!”


loading...