Băsescu critică procurorii DNA: Cei care distrug cariere să răspundă

Preşedintele Traian Băsescu a criticat activitatea procurorilor DNA, despre care a spus că prea des le-au fost infirmate în instanţă soluţiile cerute. În plus, şeful statului afirmă că unii dintre ei au folosit metode de şantaj în relaţia cu cei implicaţi în dosare. Şeful statului afirmă că din acest motiv procurorii şi judecătorii care "distrug cariere" trebuie traşi la răspundere.

RomaniaTV.net
21 dec. 2011, 20:27
Băsescu critică procurorii DNA: Cei care distrug cariere să răspundă

Şeful statului susţine că legea trebuie modificată, astfel încât să fie traşi la răspundere magistraţii care comit erori în meseria lor.

„Conform legii, nu răspunde procurorul sau judecătorul pentru distrugerea carierei unui om politic. Asta îndreaptă spre ideea unei discuţii cu majoritatea parlamentară asupra răspunderii magistraţilor. Problema răspunderii magistraţilor devine tot mai acută”, a declarat şeful statului la TVR.

Profesionalismul DNA, pus la îndoială

Preşedintele a afirmat că verdictele date de judecători pot ridica semne de întrebare în legătură  cu profesionalismul cu care au lucrat unii dintre procurorii anticorupţie. „Rezultatele date de instanţe nu sunt o confirmare a acurateţei cu care au lucrat procurorii de la DNA, în mod deosebit. Aici au fost oamenii politici ale căror mandate sau cariere s-au întrerupt. Cam jumătate din sentinţe au arătat oameni nevinovaţi: din 8 sunt 4 şi 4.

Sunt şi foarte mulţi care au fost luaţi de acasă sau de la serviciu, duşi la judecător, care e tentat de regulă să îl creadă pe procuror şi, după ce oamenii au stat 29 de zile, nu a mai auzit nici Dumnezeu de dosarele acelea.

Există o uşurinţă în a pune oameni sub acuzare. Morega este achitat. Paul Păcuraru achitat pentru afaceri suspecte în legătură cu Morega. Păcuraru nu e o pierdere a politicii româneşti. Problema este de nevinovat şi vinovat. Acest lucru pune un semn de întrebare asupra profesionalismului unor procurori DNA”, a mai declarat şeful statului.

Băsescu a amintit şi de o înregistrare a discuţiei dintre doi procurori DNA, care a circulat recent în mass-media şi despre care şeful statului a spus că denotă un şantaj al celor doi asupra celui pe care îl ancehtau.

„Şi eu am trecut prin faţa procurorilor şi niciodată nu şi-au permis şantajul, dar ce am văzut într-o discuţie înregistrată între doi procurori de la DNA şi un procuror suspectat m-am gândit ce face un om simplu în faţa unui procuror”.