Băsescu, despre anunțul lui Klaus Iohannis privind candidatura la NATO: ”N-am crezut niciodată că se scoate la concurs postul de secretar general al NATO”

Fostul președinte Traian Băsescu susține că anunțul lui Klaus Iohannis privind candidatura la funcția de secretar general al NATO face ”foarte bine” dacă pune sub semnul întrebării prezența lui Mark Rutte în fruntea alianței.

13 mart. 2024, 14:23
Băsescu, despre anunțul lui Klaus Iohannis privind candidatura la NATO: ”N-am crezut niciodată că se scoate la concurs postul de secretar general al NATO”

Întrebat dacă președintele Klaus Iohannis are șanse să obțină funcția, Traian Băsescu a declarat că nu poate face o evaluare, dar că este bine dacă, prin candidatura lui se pune sub semnul întrebării prezența lui Mark Rutte în fruntea NATO.

”În primul rând, dacă ar fi fost un aranjament deja făcut să se renunțe la Rutte, cei care ar fi trebuit să anunțe ar fi fost americanii. Trebuie să știți că în interiorul NATO, desemnarea secretarului general al Alianței este un act politic pe care și-l arogă în primul rând SUA, dar și celelalte două puteri nucleare din NATO – Marea Britanie și Franța. De asemenea, în desemnarea secretarului general se are în vedere și rotația prezenței în Consiliul de Securitate al membrilor nepermanenți, în așa fel încât cele 3 puteri nucleare să nu aibă surprize la vot. Deci, lucrurile sunt foarte complicate. Personal, aș spune, poate puțin ironic, că n-am crezut niciodată că se scoate la concurs postul de secretar general al NATO, dar se pare că s-a scos, și domnul Iohannis s-a înscris la acest concurs. Rămâne de văzut care va fi finalul”, a spus Traian Băsescu, la Digi 24.

Citește și: CTP îl compară pe Iohannis cu Firea după ce acesta și-a anunțat candidatura la șefia NATO: ”Tot atâtea șanse de câștig”

„Aș spune că dacă prin candidatura lui Iohannis se pune sub semnul întrebării prezența lui Mark Rutte în fruntea NATO, e foarte bine”, a spus fostul președinte. „Mark Rutte este un om care disprețuiește România și n-ar trebui să acceptăm prezența lui în nicio funcție la nivel NATO sau la nivelul Uniunii Europene. A făcut destul rău României”, a subliniat Traian Băsescu.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat oficial, marți seară, că va intra în competiția pentru funcția de secretar general al NATO, deținută în prezent de Jens Stoltenberg, căruia i se va încheia mandatul în luna octombrie.

„Cred că NATO are nevoie de o reînnoire a perspectivei asupra misiunii sale. Europa de Est are o contribuție valoroasă în discuțiile din cadrul NATO, cu o reprezentare echilibrată, puternică, influentă din această regiune. Alianța va putea lua cele mai bune decizii care să răspundă nevoilor tuturor statelor membre. Pentru toate aceste motive, am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO. Îmi asum această candidatură în numele României, cu toată responsabilitatea, iar această decizie are la bază performanța României, experiența acumulată pe parcursul celor două mandate de președinte al României, înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa și regiunea noastră”, a declarat Klaus Iohannis.