Băsescu, despre proteste: Responsabilitatea lui Iohannis este majoră. E singurul care poate calma lucrurile

Președintele Partidului Mișcarea Populară, Traian Băsescu, a apreciat că șeful statului are o responsabilitate majoră, fiind singurul care poate calma protestele, care ar putea ajunge de necontrolat.

03 feb. 2017, 21:08
Băsescu, despre proteste: Responsabilitatea lui Iohannis este majoră. E singurul care poate calma lucrurile

„Ne îndreptăm spre (…) riscul ca nimeni să nu mai poate controla ce se întâmplă, și aici responsabilitatea președintelui Iohannis este majoră, pentru că, în opinia mea, este singurul care poate calma lucrurile. Să vedem ce evoluții vor fi. Personal, sunt îngrijorat”, a precizat Traian Băsescu, vineri, potrivit Agerpres.

Acesta a adăugat că, în cazul în care ar fi fost președinte al țării, în acest moment, nu ar fi mers în rândul manifestanților, fiind vorba de un miting neautorizat. Pe de altă parte, a menționat că membrii partidului pe care îl conduce au libertatea de a acționa cum le „dictează conștiința”.

„Și nu cred că este cazul ca oamenii politici să fie în piață, pentru că este și o bătălie pentru a confisca ce se întâmplă în piață, o bătălie între partide. Or, cred că asta dăunează credibilității manifestării. (…) În ceea ce mă privește, în mod categoric voi avea o poziție moderată, îngrijorat de evoluțiile care pot fi, mai ales plecând de la două premise. Pe de o parte: decizia PSD de a merge înainte (…) pe de altă parte, domnul Iohannis, care ridică continuu miza”, a mai precizat el.

În altă ordine de idei, Băsescu a apreciat că toate prevederile OUG nr.13/2017 de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală au intrat deja în vigoare, chiar și cele în cazul cărora este prevăzut un termen de zece zile. În acest sens, senatorul PMP a citat art. 115, al. 5 din Constituție, conform căruia „ordonanța de urgență intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgență la Camera competentă să fie sesizată și după publicarea în Monitorul Oficial”.

„La Constituție nu poți să adaugi, doar poți să explici. Spune că sunt două condiții care fac o ordonanță de urgență intrată în vigoare: depunerea la Parlament și publicarea în Monitorul Oficial. După părerea mea — și aici vor fi dispute constituționale — având în vedere că această ordonanță — la care capitolul 2 și 3 au intrat în vigoare imediat, iar capitolul 1 a rămas să intre peste zece zile — dacă citim bine care sunt condițiile de intrare în vigoare a unei ordonanțe de urgență, constatăm că au intrat toate trei capitolele în vigoare. Chiar dacă a scris acolo că capitolul 1, care vizează modificări în Codul penal, intră peste zece zile, nu poate Guvernul să dea norme peste Constituție. Este o interpretare. Sigur, nu sunt profesor de Constituție, dar dați-mi voie să am acest dubiu din punct de vedere constituțional”, a spus el.

Băsescu a adăugat că Legea fundamentală a țării nu prevede posibilitatea introducerii unui termen pentru intrarea în vigoare a ordonanțelor de urgență.

„Și mai este un element care arată că au intrat în vigoare: faptul că au fost atacate. Nu poți să ataci la CCR un act normativ care nu este în vigoare. Deci, este clar că Avocatul Poporului, președintele, CSM, procurorul general, cei care au atacat această ordonanță de urgență recunosc că este în vigoare”, a conchis el.