Băsescu: I-am propus lui Ponta funcţia de prim-ministru de două ori. Vezi stenograma discuţiei VIDEO

Preşedintele Băsescu a declarat, la B1 TV, că i-a oferit de două ori lui Ponta mandatul de premier la negocierile din 6 februarie. "S-ar putea să fi avut ceva pe conştiinţă de n-a vrut", a spus Băsescu precizând că Ponta nu i-a dat un răspuns. Unii lideri ai PDL fuseseră preveniţi de intenţia preşedintelui.

RomaniaTV.net
18 mart. 2012, 19:11
Băsescu: I-am propus lui Ponta funcţia de prim-ministru de două ori. Vezi stenograma discuţiei VIDEO

Preşedintele a afirmat că, la consultările ce au urmat demisie guvernului Boc, a fost dispus să acorde funcţia de prim-ministru liderului PSD, însă liderii USL nu au dat un răspuns concret acestei propuneri. „Ponta a tăcut. Pentru el a răspuns Antonescu o dată şi o dată… ăla micu’… Constantin”, a spus preşedintele.

Deşi propunerea ar fi fost reiterată în cadrul discuţiilor, şeful statului nu a primit niciun răspuns clar. „Prima dată au fost foarte circumspecţi, iar a doua oară au luat notă de propunere”, a precizat Băsescu.

Acesta a subliniat că propunerea sa a fost cât se poate de serioasă, fiind prima sa opţiune, înaintea celei cu desemnarea lui Ungureanu. „Domnul Constantin a concluzionat, dar nu mi-a dat niciun răspuns, iar eu a trebuit să merg mai departe. Niciodată nu am avut o singură variantă, întotdeauna am avut un plan B. Imaginaţi-vă că ieşea domnul Ponta afară şi spunea că acceptă funcţia de prim-ministru! Aia era!”, a spus Băsescu care s-a arătat dispus să facă publică stenograma reuniunii din iarnă.

Şeful statului spune că, în cazul unui răspuns afirmativ al opoziţiei, Ponta ar fi beneficiat de sprijinul său în formarea noului guvern. „Ce aţi văzut aici nu se refuză. Propunerea nu trebuia refuzată. În locul domnului Ponta, nu refuzam. Mă duceam în Parlament şi dacă îmi treceam guvernul îl duceam până la alegeri. Nu este comportamentul responsabil al omului politic. Sunt convins că în 10 zile îşi făcea guvernul. Probabil, din interes naţional, şi eu l-aş fi ajutat să-şi facă guvernul”, a precizat Traian Băsescu.

Şeful statului susţine că unii lideri ai PDL fuseseră informaţi de posibilitatea intrării partidului în opoziţie. „Liderii PDL au fost pregătiţi într-un cadru restrâns pentru propunerea pe care urma să i-o fac lui Ponta. Câţiva dintre ei ştiau că la consultări îi voi propune funcţia de premier lui Ponta. Ei au fost pregătiţi psihologic de plecare cu 24 de ore înainte de consultări. Miniştrii erau pregătiţi pentru varianta că ar putea spune Ponta da”, a detaliat Băsescu.

STENOGRAMA DISCUŢIEI BĂSESCU-USL

Moderatorul emisiunii în care preşedintele Traian Băsescu a susţinut că i-a propus lui Victor Ponta să preia mandatul de premier a citit pasaje din stenograma discuţiei dintre şeful statului şi liderii USL, în care preşedintele a făcut această propunere.

„Preşedintele Traian Băsescu ia cuvântul, răspunde Crin Antonescu imediat care zice „Bună seara”. Apoi intervine președintele României şi spune la un moment dat: „Nu excludem posibilitatea ca domnul Ponta să fie desemnat prim-ministru, dacă ar dori acest lucru, ştiu că este pregătit, are program, deci totul ţine de cum reuşim să formăm majorităţile”, apoi se referă la cererea de demisie a preşedintelui. La aceasta Crin Antonescu răspunde: „Asta glumim cu varianta Ponta…”, Ponta n-a răspuns, răspunde Crin Antonescu, e un dialog preşedinte-Crin Antonescu”, a relatat moderatorul emisiunii de la B1 TV, citind din stenograma care i-a fost dată de către preşedintele Băsescu.

În continuare, acesta a citit – în timpul emisiunii cu şeful statului – transcrierea discuţiei dintre preşedintele Traian Băsescu şi liderul PC, Daniel Constantin:

„Daniel Constantin: „Eu mă așteptam ca la începutul discuţiei noastre să veniţi cu o propunere, pentru că până la urmă dumneavoastră ne-aţi invitat la discuţii şi dumneavoastră…”

Traian Băsescu: „Eu v-am făcut o propunere, desemnarea domnului Ponta ca prim ministru”.

Daniel Constantin: „Am înţeles. O notăm ca pe o propunere. Mai devreme a fost o sugestie sau mai degrabă…”

Traian Băsescu: „Nu…”

Daniel Constantin: „O posibilitate. Am înţeles că este o propunere. Noi credem că alegerile anticipate (…)”

Conform moderatorului, până la acest moment, liderul PSD Victor Ponta nu a intervenit în discuția referitoare la posibila sa numire în funcţia de premier.

Un alt pasaj citit de acesta este următorul:

„Traian Băsescu: „Staţi numai o clipă vă rog”

Victor Ponta: „Să nu ne dați ceva decoraţii”

Traian Băsescu: „Nu, nu, dar pot să vă dau”

Victor Ponta: „Nu, nu, vă mulţumesc, i-aţi dat lui Vanghelie, e suficient… (…)”

Iată principalele declaraţii ale preşedintelui:

(La toamnă, va fi guvernare USL). Vă dau o veste bună: greu de crezut că va fi. Nu vor face procentajul care să le permită să guverneze singur şi trebuie să vedem şi cum e cu partidele. PDL va obţine 20-25%. Din această alianţă câte procente va avea fiecare partid din USL? În Constituţie scrie foarte clar la art.103 „partidele”.

Este foarte clar că dacă vor fi diferenţe mari vor trebuie să existe nişte abordări. Eu am avut surpriza refuzului mandatului din 6 februarie. Acum după demisia Guvernului Boc.

(De ce Ungureanu nu ar putea fi un Tăriceanu?) Asta nu garantează nimeni. Am lucrat 5 ani cu el ca şef de serviciu şi un an cu el ca ministru de Externe.

Eu nu exclud nimic în viaţa politică, nu exclud că am putea avea puncte de vedere divergente.

În condiţiile în care PDL a fost de acord cu desemnarea lui Ungureanu… Se lucrează foarte bine cu un premier determinat să facă realitate programul guvernamental. Din cele discutate cu miniştrii PDL, îndeosebi cu cei care au plecat, există o determinare fără rezerve că, dacă premierul face prioritate din fondurile europene, reducerea evaziunii fiscale, are libertatea totală să schimbe secretari de stat, preşedinţi de agenţii.

Ce facem cu Fiscul dacă îl schimbi doar pe Blejnar? Că nu Blejnar se duce la evaziunea cu alcool sau cu pâine. Problema este schimbă omul, dar trebuie schimbat şi sistemul.

Faţă de Răzvan am o singură îngrijorare: să nu rateze. Pentru că nu ratează pentru mine. Actualul premier nu mai are de făcut tăieri, are de pus mâna pe hârtie să vadă dacă solicitarea făcută de mine în Parlament se poate pune în aplicare. Răzvan nu are decât de mers înainte. În mod normal, nu ar trebui să eşueze, ci doar să reuşească.

Nici prin cap nu-mi trece. M-am hotărât ce fac după ce nu voi mai fi preşedinte: fac o şcoală pentru politicieni. Am fost unul dintre cei care au promovat foarte mulţi tineri. În 2004, am dat drumul la un val de tineri. Acum cred că doar un tinereţea nu este un argument. Mulţi nu au reuşit în meseria lor şi nici politică nu au învăţat. S-au umplut televiziunile de profesori care vin şi o fac pe moderatorii. În probleme europene, de gestionare a ţării, mulţi dintre ei nu ar lua nici nota 2. Am văzut gângavi, se numesc profesori… Când nu termini o frază sau vezi alţi profesori care spun Consiliul Europei în loc de Consiliul European… Oameni care nu au nicio idee cum funcţionează UE.

Lăsaţi-o încolo că România nu e mama Rusia! A doua zi după ce ai părăsit Palatul Cotroceni nu mai ai nicio imunitate. Nu vreţi să vă uitaţi puţin la politicieni? Nu vi se pare că ţepele din Piaţa Victoria au cam apărut? Şi la Parchet şi la DNA? Pentru că în 7 ani nu am permis nicio intervenţie la judecători sau procurori. L-am numit pe Morar şi Kovesi de două ori. Unuia nu i-am spus să se ocupe de x. Cum să spun aşa ceva? I-am spus eşti liber, aplică legea. S-au produs transformări ireversibile. În mandatul meu au intrat în fiecare an, circa 150 de magistraţi. Lucrurile s-au complicat nu numai aici. Şi SRI-ul a învăţat că e liber. Eu m-am uitat la rezultate şi mi-a plăcut. Nu-i săptămână să vedem piatră pe piatră situaţia.

Consultările la Cotroceni nu au un caracter secret, politicienii fac declaraţii după ce ies. Nu am lăsat presa la ultimele consultări pentru că am sperat să nu fie o atmosferă atât de încinsă.

Depinde de cum eşti jignit. A fi jignit sau umilit nu înseamnă că ai renunţa la prerogativele de onoare a ta, dar sunt gesturi care te jignesc fundamental şi pe care nu le uiţi. Nu spun că nu le ierţi, dar nu le uiţi. Sunt destule momente pe care să nu le uit. Nu vorbim doar de umilinţa prin vorbe. În cele 30 de zile când am fost suspendat… De cine? De omul pe care l-am pus prim-ministru. Puteam să dau funcţia de premier PD-ului fără să mă uit la Tăriceanu, dar politica nu este chiar fără reguli. Când omul pe care l-ai făcut prim-ministru, că nu s-a făcut el, bate palma cu partidul domnului Iliescu împotriva preşeditnelui… Cele 30 de zile cât am fost suspendat am fost extrem de umilitoare

(atacurile la înfăţişarea dv?) E tipul de atac care nu te poate deranja. Am un muşchi rupt la ochiul stâng. Se numelte pareză drept extern stâng. Vederea e perfectă, dar poziţia de la muşchiul afectat… Din câte ştiu, e congenitală. Or fi apucat cu forcepsul cumva.

E o imagine indusă. S-a creat imaginea la o afirmaţie descalificantă a d-lui Ponta. După ce a ieşit de la Cotroceni, spunea că preşedintele îşi căuta sticla de whisky pe jos. Şi cealaltă… E o copilărie pentru că au încercat că şubrezească locul în care mă simt cel mai bine. Atacurile de la Realitatea şi Antena 3 au fost focusate pe Elena Băsescu, Elena Udrea. Ştiau foarte bine că punctul meu de rezistenţă e familia. Acolo sunt eu cu cele trei fete. Probabil de asta am slăbiciunea să sprijin femeile. Cum încerc să-mi sprijin familia, aşa încerc să sprijin femeile. La Ponta e invers, se bate tot timpul cu femeile: cu Elena Udrea, cu Roberta Anastase, cu Oana Mizil. Poate e o defulare. Să te baţi de dimineaţă până seara cu o femeie, este degradant pentru un bărbat. E un mister al comportamentului public al lui Victor Ponta.

Soţia rezistă că ştie ce are acasă. Ştie că are un soţ care în ziua de salariu pune salariul acasă. Poate şi-au confundat soţiile cu soţia mea. Între noi s-a creat un sentiment de încredere atât de puternic că nu o să-l distrugă Gâlmea ăla de la Antena 3.

Drama este că se crede atât de mult în astfel de trucuri încât Geoană se dăduse lui Vântu ca să-l facă preşedinte. Niciodată televiziunile nu poate să-i facă preşedinţi sau prim-miniştri.

Până pe 6 mai 2010 a fost cea mai completă experienţă avută pe mare. Dar atunci am avut o experienţă mai puternică: când te duci să spui poporului tău că le tai salariile. Cu marea te mai baţi, dar când spui unui popor se reduc salariile cu 25% e un sentiment groaznic pentru că ştii ce faci. Niciodată nu mă vor ierta pentru 6 mai 2010. Banii ăia din 6 mai până acum nu li-i mai dă nimeni înapoi.

Toţi marii economişti de la televizor, i-aş ruga să simuleze unde ar fi fost România dacă decideam pe 6 mai acea măsură. Dacă am reveni mâine în situaţia din 6 mai, România va ajunge mai rău decât Grecia acum. Pentru că nu va veni niciun stat să plătească pentru noi. În 2009, nu ne mai puteam împrumuta pe pieţe. Nici în 2010, dar am primit banii de la FMI, o brumă şi de la UE. Aş vrea să-i văd pe toţi specialiştii făcând o simulare. România o ducea mult mai rău şi nu venea nimeni s ne salveze pentru că noi nu eram în zona euro.

Când ajung acasă, după ce-mi pup nevasta şi copiii, mai stau acasă de vorbă. Dar în seara aceea nu am vorbit nici soţia, nici cu fata cea mare şi nu am dormit o noapte întreagă.

Doar dacă PDL şi-a pierdur capacitatea de a explica. Dacă o avea şi la televiziuni şi în fiecare colegiu, probabil că oamenii nu ar fi fost atât de porniţi pe PDL, pe guvenrul Boc şi pe mine pentru românii nu sunt oameni pe care să nu poţi vorbi.

Nu cred că este ireversibil dar cu acea condiţie pe care i-o reproşam PDL. PDL-ul stă ascuns. Uitaţi-vă ce oameni trimit la televizor. Trimit oameni fără autoritate profesională sau politică, dar greii i-aţi văzut pe la televizor în perioada de criză? Ei sunt grei! Ştiu cum s-au luat deciziile, eu mi-am asumat să o anunţ. După ce termin mandatul, spun şi de ce mi-am asumat-o eu.

Greii PDL sunt grei când se dau funcţii. Când au de îndepărtat pe unul care nu le convine, dar când e Oprescu, politician de 20 de ani, hârşâit bine…. Eu l-am antrenat foarte bine în 2004 când i-am arătat cum se pierde de la 44% în faţa unuia cu 17%.

Este esenţial ca greii partidului să candideze la locale. În 2004 am trimis toţi vicepreşedinţii să candideze şi am avut rezultate bune. Acum s-a schimbat. O spun cu năduf, chiar sunt năduşit pe ei.

Nu numai Emil Boc. Elena Udrea nu are şanse, aşa arată toate sondajele. Cât de grea e Elena Udrea sau Roberta Anastase? Ele acum cresc. Mai au de mâncat politică.

Problema Schengen a fost ridicată neuzual în Consiliul European din februarie şi s-a stabilit să se ia o decizie în septembrie ţinând seama de cerinţa Olandei să fie două rapoarte MCV favorabile. România are trei, depinde şi de Bulgaria. În septembrie trebuie să vedem dacă dăm drumul simultan la aerian, naval, terestru. Dăm drumul concomitent sau să se înceapă cu aerianul?  Mi se pare de bun simţ

Grecia este extrem de vulnerabilă, iar fluxurile migratorii din Turcia spre Europa sunt o realitate. Deocamdată, guvernul bulgar le ţine sub control.

(din stenograma consultărilor)

Băsescu: Nu exclud posibilitatea ca domnul Ponta să fie desemnat prim-ministru.

Antonescu: Asta glumiţi. Îi daţi şi UNPR-iştii înapoi?

Constantin: Mă aşteptam să veniţi cu o propunerei

Băsescu: Eu am făcut o propunere (…) Nu, nu era o sugestie. Era o propunere.

Domnul Antonescu m-a întrebat dacă o să dau şi majoritatea cu UNPR. Problema este ca un premier desemnat să fie capabil să formeze o majoritate. Una în parlament, nu strigată.

Dacă Ponta îmi spunea „da”… Domnul Constantin a concluzionat, dar nu mi-a dat niciun răspuns, iar eu a trebuit să merg mai departe. Niciodată nu am avut o singură variantă, întotdeauna am avut un plan B. Imaginaţi-vă că ieşea domnul Ponta afară şi spunea că acceptă funcţia de prim-ministru. Aia era.

Ei au ocolit două subiecte foarte importante. Ăsta este doar unul.

Întotdeauna am trimis flori lui Ion Iliescu. Intră în bunul simţ al funcţiei.

Claudia este fată isteaţă. Ştiţi că am chestiunea asta cu promovarea femeilor tinere. Copilul ăsta a fost stagiar la Cotroceni, şi-a luat diploma şi a rămas aici.

Valeriu Turcan şi-a dat singur explicaţia: pleacă în sectorul privat.

Când un preşedinte este şef de stat într-o ţară în care armata trage, nu ai decât un singur drum: către tribunal. păstrăm ambasada, avem 11.000 de români acolo. Nu putem să nu-i ajutăm.

Fratele meu a comandat a doua navă a ţării ca mărime, „Crişana”, pe care am comandat-o şi eu înaintea lui. Te superi,dar îţi trece că e frate. El nu are nicio vină că sunt eu preşedinte. Când am anunţat reducerea salariilor, m-a sunt primul şi a zis: Traiane, e rău! Ai tăiat vreodată din diurna echipajului.

Elena e silitoare (…) La PE când vor să ştie poziţia mea pe o temă sau pe alta…

Tandemul meu cu domnul Stolojan nu a avut anduranţă. Când a fost să fie dânsul să fie preşedinte, nu a mai putut continua cursa. Când l-am desemnat prim-ministru, mi-am depus mandatul datorită complicaţiilor din alianţă. Noi am lucrat alternativ. Deocamdată nici tandemul Ponta-Antonescu nu a lucrat împreună.

Ce aţi văzut aici nu se refuză. propunerea nu trebuia refuzată. În locul domnului Ponta, nu refuzam. Mă duceam în Parlament şi dacă îmi treceam guvernul îl duceam până la alegeri. Nu este comportamentul responsabil al omului politic. Sunt convins că în 10 zile îşi făcea guvernul. Probabil, din interes naţional, şi eu l-aş fi ajutat să-şi facă guvernul. Pentru mine ar fi fost imposibil să spun, după ce-i propuneam, să spun: Da, dar nu vreau.

Am observat un lucru foartet riscant pentru mine. Toţi purtătorii de cuvânt m-au sfătuit să nu fac asta. Inclusiv Claudia, la ultima intervenţie pe aceea care să justifice de ce din iunie să crească salariile. Să ştiţi că nu o să am complexe să mai intervin dacă vreau ca un mesaj să apară corect.

Viaţa m-a obligat să învăţ să vorbesc şi cu docherul în port, dar şi să servesc masa la o recepţie, într-un hotel de cinci stele.

(Puteţi juca teatru?) Natural, sunt atât de bine cum nici nu vă imaginaţi.

Soţia are grijă când plec să arăt bine. Se uită la cravată… Marea problemă era că aveam cravata strâmbă. Dar mi-a spus: Traian, orice femeie se gândeşte dacă nevasta nu l-a văzut.