Băsescu îi cere preşedintelui Iohannis să reinstaureze starea de urgenţă: „Starea de alertă a fost golită de orice conţinut”

Fostul preşedinte Traian Băsescu şi-a manifestat profunda dezamăgire faţă de faptul că cetăţenii nu mai respectă măsurile de limitare a răspândirii coronavirusului, fapt ce a dus la o creştere alarmantă a numărului de cazuri. Într-o intervenţie la Digi 24, Băsescu i-a cerut preşedintelui Iohannis să ia în calcul reinstaurarea stării de urgenţă.

RomaniaTV.net
03 iul. 2020, 18:52
Băsescu îi cere preşedintelui Iohannis să reinstaureze starea de urgenţă: „Starea de alertă a fost golită de orice conţinut”

Cer revenirea la starea de urgenţă. Este singura soluţie, nu văd alta, atât timp cât starea de alertă a fost golită de orice conţinut. N-are ce căuta în acţiunea guvernamentală. Trebuia să se rămână la starea de urgenţă prin decret. Nici măcar cele mai civilizate state n-au reuşit să rezolve problema prin autoizolare voluntară”, a spus Traian Băsescu, adăugând că, dacă această epidemie ar fi izbucnit în perioada în care el se afla la conducerea ţării, ar fi reintrodus fără să stea pe gânduri starea de urgenţă: „Dacă în mandatul meu se întâmpla o astfel de eroare de relaxare, înainte ca populaţia să-şi înţeleagă misiunea, aş fi ieşit, le-aş fi zis că CCR n-a fost de acord cu legea veche, reintroducem starea de urgenţă cu măsurile care sunt la momentul de faţă aplicabile„.

Citeşte şi EBA face profit în plină criză cauzată de pandemie. Ce vinde fiica lui Băsescu

Traian Băsescu este de părere că, în momente de criză, autorităţile trebuie să impună anumite politici conforme cu respectiva criză. 

Trebuie să intervină forţa de impunere de către stat a unor politici în momente de criză. Soluţia corectă e stare de urgenţă, preşedintele să stabilească în decret limitările şi timpul cât vor funcţiona. CCR pe bună dreptate a lăsat Guvernul fără niciun instrument. Discutăm de varianta în care ajungi la un anumit stadiu al relaxării. Ar trebui introduse în această stare de urgenţă măsurile de relaxare, cu păcănelele deschise, dar să fie decret şi stare de urgenţă”, a adăugat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte crede că preşedintele Iohannis a vrut să scape repede de responsabilitate şi că autorităţile sunt incapabile să gestioneze o situaţie de asmenea amploare.

Pandemia poate să revină cu o forţă care nu o să ne placă, oricum preşedintele a vrut să scape mult prea repede de responsabilitate. Credeţi că actualul Guvern poate să treacă ceva ce i-ar fi favorabil? Uitaţi-vă la cum arată Parlamentul. Sunt incapabili să gestioneze o situaţie pe care să o facă să aibă cap şi coadă. O criză se gestionează văzând toţi paşii până la finalizarea crizei. Ei nu vad de pe o zi pe alta„, este de părere fostul şef al statului.

Citeşte şi Traian Băsescu: „S-a ridicat prematur starea de urgenţă. E ca la un meci de handbal, până la urmă cedăm psihic”

Referindu-se la gravitatea epidemiei de coronavirus, Băsescu spune că mulţi români au fost manipulaţi de propaganda rusă, astfel încât au ajuns să ia în derâdere această epidemie. 

Propaganda rusă a reuşit în România să discrediteze, să spună că e o răceală, foarte mulţi oameni cred în asta. Românii cred mai mult ce le spune Sputnikul decât ce le spune Guvernul României„, a conchis Traian Băsescu.