Congresul PPE: Băsescu, în compania lui Barroso şi Merkel la Parlament VIDEO

PDL a defilat cu greii Europei, veniţi la Bucureşti pentru congresul PPE. Traian Băsescu, prezent şi el la eveniment, în ciuda criticilor USL, i-a mulţumit cancelarului german Angela Merkel că l-a susţinut cât a fost suspendat. Cancelarul german l-a lăudat pe preşedinte pentru măsurile nepopulare luate în România şi s-a interesat despre cine ne va reprezenta ţara la Bruxelles.

RomaniaTV.net
17 oct. 2012, 14:28

Înainte de Congresul PPE, Merkel şi Băsescu au avut o întrevedere de aproximativ 10 minute la Parlament. În cadrul întâlnirii, preşedintele i-a mulţumit cancelarului german pentru sprijinul acordat pe durata suspendării sale din această vară. Merkel i-a întors favorul.

Angela Merkel s-a interesat şi de cine va reprezenta România la Consiliul European. Traian Băsescu i-a răspuns că există deja două hotărâri ale Curţii Constituţionale în acest sens care l-au desemnat pe el ca reprezentant.

La Congres a luat cuvântul şi Jose Manuel Barroso, care a notat importanţa României pentru Uniunea Europeană.

Traian Băsescu a ţinut să le transmită şi el un mesaj liderilor PPE. Băsescu a făcut un apel privind prioritizarea de către liderii statelor UE a folosirii lucrătorilor din România şi Bulgaria, înaintea imigranţilor din exteriorul UE.

„Doresc să atrag atenţia asupra faptului că înainte de a ne uita la rezervorul de forţă de muncă din exteriorul Uniunii Europene, ar trebui să exploatăm în mod eficient toate resursele de care dispunem în interiorul acesteia. Rămân cel puţin două bazine de forţă de muncă insuficient valorificate la nivelul Uniunii. În primul rând, lucrătorii din România şi Bulgaria, care sunt împiedicaţi să aibă acces liber la piaţa forţei de muncă din 9 state membre până la sfârşitul anului 2013. În al doilea rând, în contextul unei problematici cu mult mai complexe, forţa de muncă din cadrul comunităţilor de etnie romă care se află pe teritoriile mai multor state membre, între care şi România”, a afirmat Băsescu.

UPDATE 20.30 Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară , la Congresul PPE, că România nu doreşte o Europă cu mai multe viteze sau crearea unui club de categoria a doua în Europa, format din state care nu sunt în Zona euro. „Viitorul nostru constă într-o mai multă Europă şi o mai bună Europă”, a spus Băsescu. El a mai declarat că România nu îşi doreşte crearea unui club de categoria a doua în Europa, format din state care nu sunt în Zona euro. „Nu dorim o Europă cu mai multe viteze”, a mai spus Băsescu. El le-a urat bun venit liderilor PPE prezenţi la Bucureşti.

UPDATE 20.24 Premierul polonez, Donald Tusk, i-a avertizat pe delegaţii PPE aflaţi la Palatul Parlamentului, că şi Nicolae Ceauşescu „ţinea discursuri lungi în acest loc”.  Mă uit la acest edificiu şi mă gândesc că şi lui Nicolae Ceauşescu îi plăcea să ţină discursuri deosebit de lungi în acest loc. Îi făcea probabil pe oameni să fie deosebit de iritaţi din acest motiv şi vă aduc aminte că a avut un final trist al carierei lui politice, dar şi al lui personal. De aceea, eu vreau să fiu foarte scurt”, a afirmat Tusk la începutul discursului său. Sesiunea de discursuri de la Congresul PPE de miercuri după-amiază a acumulat o întârziere de cel puţin o oră, în condiţiile în care vorbitorii au depăşit timpul alocat.

UPDATE 19:50 Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat că lui Traian Băsescu nu i-a fost frică să ia măsuri nepopulare: „Preşedintelui Romaniei nu i-a fost niciodată frică să se gândească la viitor chiar dacă aceste acţiuni nu sunt întotdeauna populare”.

UPDATE 19:15 Secretarul general al PPE, Antonio Lopez-Isturiz, a declarat, că popularilor nu le este rușine să vină la București, dând ca exemplu socialiștii europeni, care și-au mutat reuniunea la Bruxelles. „Aici în România mă simt ca acasă”, a afirmat Lopez

 UPDATE 19:00 Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding şi eurodeputatul Monica Macovei au ajuns la Congresul PPE.

UPDATE 18:50 Traian Băsescu s-a retras, timp de 15 minute, în biroul Secretarului General al Camerei Deputaţilor, Gheorghe Barbu. Preşedintele a refuzat să răspundă întrebărilor reporterilor cu privira la faptul că prin prezenţa sa la Congresul PPE ar fi încălcat Constituţia.

UPDATE 17:36 La Palatul Parlamentului, Traian Băsescu a avut o întâlnire tete-a-tete cu Angela Merkel.

Preşedintele Traian Băsescu a sosit, în jurul orei 17.10, la Congresul PPE, fiind întâmpinat de preşedintele PDL, Vasile Blaga, şi de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. Cei trei au făcut o fotografie de protocol.

La scurtă vreme după şeful statului, au sosit, la Palatul Parlamentului, şi şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi cancelarul german, Angela Merkel.

Barroso şi Merkel, care a venit însoţită de consilierul prezindenţial Cristian Diaconescu, au fost întâmpinaţi, pe rând, de Vasile Blaga şi de Kelemen Hunor. Cei doi s-au fotografiat alături de Barroso şi de Merkel.

Pe Arena Naţională, zeci de mii de oameni au umplut până la refuz stadionul şi aşteaptă startul evenimentului pe care organizatorii şi-l doresc „cel mai mare organizat de la revoluţie încoace”.

În jurul prânzului au început să sosească autocarele cu susţinători din teritoriu, iar aceştia intră deja în tribune, unde fiecare judeţ are rezervat câte un sector.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a verificat felul în care decurg pregătirile şi a declarat, în direct la România TV, că mitingul USL nu este „în împotriva PDL sau împotriva PPE”.