Băsescu: Marea problemă a României sunt locurile de muncă. Avem şomaj mare în rândul tinerilor

Marea problemă a României este lipsa locurilor de muncă, a declarat, miercuri, la Roman, preşedintele Traian Băsescu, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
30 apr. 2014, 10:01
Băsescu: Marea problemă a României sunt locurile de muncă. Avem şomaj mare în rândul tinerilor

Şeful statului a participat la inaugurarea fabricii de perne pentru airbaguri, o investiţie a companiei americane TRW.

‘Vreau să ştiţi că nu candidez, nu sunt în campanie. Motivul pentru care am venit este că fabrica dumneavoastră este model pentru ceea ce trebuie României. Mulţumesc şi dumneavoastră şi vicepreşedintelui TRW, care a decis să-şi extindă afacerile în România. Deschiderea primăriei a făcut ca investiţia să aibă loc aici. Marea problemă a României este lipsa locurilor de muncă. La nivel naţional, nu avem un şomaj foarte mare comparativ cu alte ţări din Uniunea Europeană. Avem 7,3 – 7,4 la sută şomaj, dar în rândurile tinerilor este 24 la sută, Deci cei care contribuie cel mai mult la şomaj, în ghilimele, sunt tinerii. Termină şcolile şi nu au o soluţie, Această investiţie şi-a atins obiectivul, media de vârstă din fabrică este foarte mică’, a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Preşedintele a adăugat că guvernele din perioada 2008 -2011 au pus la dispoziţia investitorilor circa 770 de milioane de euro prin schemele de ajutor.

‘De obicei spunem lucruri rele despre guverne, de asta sunt guverne să fie tocate. Dar investiţia de aici este efect al unor politici din 2008 – 2011, prin schemele de ajutor. Din 13,5 milioane de dolari investite până în 2016, 4,7 milioane euro sunt bani de la statul român, nu pentru că statul român face cadouri sau este afacerist. Dar acei bani vor genera 28 milioane de euro la bugetul de stat din care 10,5 milioane doar la bugetul de pensii, prin CAS pe salarii. Această schemă de ajutor nu este dedicată acestei fabrici. Din 2008 şi până în 2013, guvernele României au pus la dispoziţie ajutoare de stat de 770 milioane de euro din totalul unor investiţii de 3,1 miliarde de euro. Asta a creat condiţiile de creştere a exporturilor inclusiv în perioada de criză. Din cei 770 milioane de euro ajutoare de stat date investitorilor români şi străini, s-au plătit doar 320 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că investiţiile nu sunt terminate, iar potenţialul industrial al României este în creştere. Prin neplata integrală a ajutoarelor de stat pe care Guvernul le-a aprobat, există resursă ca investiţiile să crească şi să se creeze locuri de muncă’, a spus Traian Băsescu

Şeful statului a subliniat că principalul mesaj pe care vrea să îl transmită investitorilor este că pot avea încredere în România.

Preşedintele a adăugat că în mod cert se vor crea noi locuri de muncă, ‘şi uşor uşor, după această criză năprasnică din 2009 – 2011, economia României va fi tot mai competitivă’.

La inaugurarea fabricii TRW din municipiul Roman au fost prezente, de asemenea, autorităţile locale şi judeţene precum şi deputatul de Roman, Elena Udrea.

Contractul dintre administraţia locală şi firma americană TRW a fost semnat în luna aprilie 2013 şi, potrivit reprezentanţilor companiei, până în 2017 sunt prevăzute crearea a aproximativ 1.800 – 2.000 de locuri de muncă. La TRW au fost angajate deja circa 400 de persoane.

Compania TRW este liderul mondial în furnizarea echipamentelor de securitate pentru automobile.

La fabrica din Roman vor fi produse perne pentru air-baguri pentru cei mai importanţi producători internaţionali de autovehicule.