Băsescu: Moldova este supusă unor riscuri consistente de securitate. Ştim că se intenţionează provocări VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că este nevoie ca Acordul de Asociere şi Liber Schimb al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană să fie semnat cât mai repede pentru ca o parte a statelor UE să-l ratifice cât mai repede, ca un semnal puternic al opţiunii proeuropene a moldovenilor. Băsescu a avertizat că "se intenţionează provocări" în Moldova, în regiunile Transnistria şi Găgăuzia ce ar putea fi agravate de o reescaladare a tensiunilor dintre ruşi şi ucrainieni în regiunea Odessa.

13 mai 2014, 17:02
Băsescu: Moldova este supusă unor riscuri consistente de securitate. Ştim că se intenţionează provocări VIDEO

„În ceea ce priveşte Moldova, şi eu şi toţi factorii de decizie am ştiut că în perioada 1-9 mai, dar şi în continuare vor exista provocări ale populaţiei ruse în Moldova. Trebuie accelerat procesul de semnare al Acordului de Asociere şi de Liber Schimb, dacă este posibil pe 27 mai, dacă nu, la Consiliul European de vară din 26-27 iunie. Pe 27 mai, este un Consiliu extraordinar. Ar fi un semnal extrem de important să se semneze în mai pentru a se da timp unor ţări, poate România, poate statele baltice sau Polonia, să ratifice acordurile înainte de vacanţa de vară. Ar fi un semnal foarte puternic legat de angajamentul unor state faţă de Moldova şi al Moldovei faţă de UE”, a declarat, marţi, Traian Băsescu.

Acesta a avertizat că riscurile pentru securitatea Moldovei rămân substanţiale. „Moldova este supusă unor riscuri consistente de securitate prin ceea ce ştim că se intenţionează: provocări legate de Transnistria, dar nici Găgăuzia nu este extrem de liniştită şi nici zona din estul Republicii Moldova locuită de minoritatea bulgară. Trebuie mult calm, multă atenţie şi să nu se răspundă provocărilor pentru că nu estimăm că Rusia va trimite trupe în regiune, cu excepţia celor din Transnistria”, a apreciat preşedintele României adăugând că, pe lângă efectivele ruseşti din Transnistria, armata separatistă se ridică la 5.000 de oameni bine instruiţi şi bine echipaţi.

Şeful statului a spus că situaţia Moldovei depinde şi de modul în care Ucraina va gestiona situaţia din regiunea Odessa. „Semnalul cel mai rău ar fi o destabilizare a regiunii Odessa, care încinge ca un brâu Transnistria şi apoi să se ajungă cu influenţa Rusiei până la braţul Chiliei, vechea frontieră a României cu URSS. În momentul de faţă, în Odessa se încearcă o regrupare a rusofonilor să fie gata să acţioneze. Să sperăm că statul ucrainean va ţine în echilibru stuaţia”, a mai spus Băsescu.

Președintele Traian Băsescu i-a trimis marţi prim-ministrului României, Victor Ponta, o scrisoare în care îl cheamă pe şeful executivului la consultări la Palatul Cotroceni. Premierul Victor Ponta a mers la consultări însoţit doar de miniştrii Apărării şi Afacerilor Interne, Mircea Duşa şi vicepremierul Gabriel Oprea, chiar dacă şeful statului „recomanda” ca la întâlnire să vină toţi membrii Guvernului.

Întrevederea de la Palatul Cotroceni a început de la 17.30, premierul Victor Ponta venind însoţit de miniştrii Apărării şi de Interne, Mircea Duşa, respectiv Gabriel Oprea.

„Având în vedere declaraţiile dumneavoastră publice recente prin care vă manifestați nelămurirea în legătură cu poziția României privind situația din Ucraina și din regiune, în conformitate cu Art. 86 din Constituţia României vă invit pentru consultări astăzi, 13 mai 2014, la ora 17.30, la Palatul Cotroceni.  Consultările vizează clarificarea nelămuririlor Guvernului referitoare la politica externă, de securitate şi de apărare a României – problemă urgentă şi de importanţă deosebită. La această întâlnire vă recomand să participe toţi membrii Guvernului sau, cel puţin, miniştrii care fac parte din Consiliul Suprem de Apărare a Ţării”, se arată în scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu către Victor Ponta.

Victor Ponta anunţase marţi că va transmite o solicitare oficială preşedintelui Traian Băsescu pentru organizarea în cel mai scurt timp a unei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din cauza situaţiei îngrijorătoare din Ucraina.

Victor Ponta a precizat că a avut discuţii în acest sens cu membrii Guvernului care fac parte din CSAT.

„În baza prevederii legii de organizare şi funcţionare a CSAT, articolul 6, aliniatul 2, şi având în vedere că peste o treime din membrii CSAT sunt membri ai Guvernului, mai precis şapte, prim-ministrul şi şase miniştrii, vom transmite preşedintelui României solicitarea oficială de a organiza în cât mai scurt timp o şedinţă extraordinară a CSAT pentru a analiza situaţia creată, a lua o decizie clară unitară şi instituţională şi a asigura coordonarea funcţionării instituţiilor statului român în faţa provocărilor şi a extrem de complicatei situaţii care evoluează la graniţa României”, a declarat Ponta la Palatul Victoria, în urma unei discuţii cu miniştrii care sunt membri în CSAT.

Premierul a apreciat că situaţia din Ucraina „s-a înrăutăţit în ultima perioadă”, ţinând cont de „referendumurile ilegitime şi ilegale care au avut loc în diverse regiuni şi continuarea actelor de încălcare a Constituţiei Ucrainei, a normelor de drept internaţional şi a acordurilor internaţionale”.

„În plus, faţă de această situaţie tensionată au existat acţiuni de provocare din partea unor oficiali ai Federaţiei Ruse şi situaţii cu care autorităţile din România se confruntă şi faţă de care trebuie să ia decizii”, a explicat şeful Guvernului.