Băsescu: O decizie privind accesul în Schengen va fi luată cel mai târziu în decembrie

Traian Băsescu a discutat cu preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului Europei despre aderarea României la spaţiul Schengen şi şi-a exprimat speranţa că până "cel mai târziu" în decembrie se va lua o decizie în acest sens.

RomaniaTV.net
14 sept. 2012, 15:07
Băsescu: O decizie privind accesul în Schengen va fi luată cel mai târziu în decembrie

„Am avut în atenţie accesul României în spaţiul Schengen şi am menţinut poziţia pe care am subliniat-o şi înainte, anume că accesul în Schengen este o problemă tehnică. Aşa scrie în tratatul nostru de aderare şi am exprimat convingerea că cel mai târziu în decembrie se va lua o decizie cu privire la data când România va avea acces. Până în octombrie nu am ocazia să mă întâlnesc cu principalii lideri politici care exprimă rezerve, aşa că mi-am fixat un termen realist, ca dacă nu în octombrie, cel târziu în decembrie să putem şti când România intră în spaţiul Schengen”, a explicat Traian Băsescu.

„Problema romilor a fost un subiect discutat în mod deosebit cu Vivian Reding. Concluzia este că ne asumăm responsabilitatea pentru cetăţenii noştri, dar trebuie să avem în vedere lansarea unor soluţii la nivel european, pentru că nimeni nu le poate interzice libera circulaţie atâta timp cât sunt cetăţeni ai UE”, a punctat şeful statului.

Şeful statului a precizat că pe lista subiectelor de discuţie cu liderii UE s-a aflat şi managementul fondurilor europene alocate României. „În detaliu se va putea discuta cu premierul, dar îmi menţin susţinerea pentru faptul că trebuie utilizate mai bine fondurile de asistenţă tehnică prin care putem utiliza specialişti străini care să ne ajute la derularea mai rapidă a fondurilor alocate coeziunii”, a mai afirmat Băsescu.

„Am discutat cu ambii preşedinţi şi de cadrul fiscal multianual, speranţa este ca în Consiliul din noiembrie să finalizăm discuţiile. Sper şi sunt convins că, în consiliul Uniunii, Guvernul îşi face treaba şi promovează priorităţile româneşti. Eu am comunicat două priorităţi: menţinerea unui nivel de finanţare suficient pentru fondurile de coeziune, deci nu ne putem imagina resurse mai mici în exerciţiul bugetar următor pentru coeziune, şi politica agricolă comună, finanţarea pentru agricultură, unde am solicitat atenţie legată de faptul că încă se menţine o diferenţă mare între nivelul de subvenţie acordat agriculturii româneşti şi cel pentru vechile state membre şi am solicitat dacă nu subvenţii similare măcar o reducere consistentă a acestei diferenţe”.


loading...