Băsescu o primeşte la Cotroceni pe Evghenia Timoşenko, fiica fostului premier din Ucraina

Preşedintele Traian Băsescu o va primi, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe Evghenia Timoşenko, fiica fostului prim-ministru din Ucraina, Iulia Timoşenko, condamnată anul trecut în ţara vecină la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere.

RomaniaTV.net
16 oct. 2012, 19:25
Băsescu o primeşte la Cotroceni pe Evghenia Timoşenko, fiica fostului premier din Ucraina

Primirea Evgheniei Timoşenko, fiica în vârstă de 31 de ani a fostului premier ucrainean, face parte din programul public al preşedintelui Băsescu pentru miercuri, 17 octombrie, când la Bucureşti se desfăşoară şi Congresul PPE, la care şeful statului va participa, în calitate de invitat, în cursul după-amiezii, după cum a anunţat Preşedinţia.

După încarcererea Iuliei Timoşenko în august 2011, Evghenia Timoşenko a întreprins o campanie în favoarea eliberării mamei sale, ea vizitând în ultimul an mai multe capitale importante, cum ar fi Berlin, Paris şi Washington, fiind prezentă inclusiv la Strasbourg, la CEDO, la audierile privind cazul fostului premier ucrainean.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în mai, că procesul Iuliei Timoşenko se prefigurează a fi unul politic, iar în aceste condiţii autorităţile ucrainene trebuie să găsească imediat o soluţie de reparare a situaţiei.

„Personal nu am decât abordarea pe care o au liderii UE că, dacă este un proces politic, aşa cum se prefigurează a fi prin motivaţie, statul ucrainean trebuie să găsească imediat o soluţie de reparare a angrenării unui lider al opoziţiei într-un proces politic”, a spus Băsescu, întrebat ce i-a transmis pe acest subiect omologului de la Kiev, Viktor Ianukovici, în întâlnirea de la Chicago.

Băsescu s-a numărat printre liderii de state UE care au anunţat în aprilie că vor boicota Summit-ul Europei Centrale şi de Răsărit pe care Ucraina trebuia să îl organizeze la Yalta. Băsescu declara că s-a raliat astfel poziţiei UE în privinţa procesului Timoşenko.