Băsescu: „PSD-ul să nu-şi mai dea ochii peste cap, a lăsat un deficit de aproape 4%. Cred că ne vom redresa economic chiar în acest an”

Traian Băsescu este de părere că abordarea PSD-ului, atunci când vine vorba despre împrumuturile făcute de Guvernul Orban, este neserioasă. În emisiunea lui Lili Ruse de la România TV, fostul preşedinte a dezvăluit faptul că PSD-ul a lăsat moştenire actualului executiv un deficit de 10 miliarde de lei.

RomaniaTV.net
25 aug. 2020, 16:20
Băsescu: „PSD-ul să nu-şi mai dea ochii peste cap, a lăsat un deficit de aproape 4%. Cred că ne vom redresa economic chiar în acest an”

Traian Băsescu atacă dur abordarea PSD-ului privitoare la împrumuturile făcute de Guvernul Orban.

Guvernul Orban a cerut 4 miliarde euro împrumut de la UE. Fără criză, PSD-ul a lăsat guvernului actual un deficit de aproape 4%, aproape 10 miliarde. Nu ştiu de ce acum îşi dau ochii peste cap. 10 miliarde înmulţiţi cu 5 şi găsim 50 de miliarde din cele 100 miliarde. Dacă mai punem şi deficitul de criză, iată 100 de miliarde. Mi se pare neserioasă abordarea PSD-ului când vine vorba de împrumuturi. Guvernul ar trebui să aibă în trezorerie o rezervă pentru că nu se ştie cum evoluează lucrurile. Eu m-aş grăbi să împrumut acum cele 4 miliarde„, spune fostul preşedinte al României.

Citeşte şi Băsescu: Mă bazez pe cei care n-au văzut în Firea şi în Nicuşor Dan o soluţie. Tăriceanu pierde pentru că e Tăriceanu, nu din cauza mea

Traian Băsescu dă asigurări că împrumutul pe care România îl va face de la UE va avea cea mai mică dobândă.

Guvernul a cerut 4 miliarde din cele 30 de miliarde care i se cuvin, din fondul de recuperare economică, pot fi utilizaţi pentru şomaj. Îi va primi la inceputul anului viitor, pentru că atunci Comisia Europeană va face împrumutul de 750 de miliarde de euro. Bugetul nu a fost încă aprobat în Parlamentul European. Nu vor fi bani care să vină anul acesta. Cât priveşte dobânda, va fi cea mai mică cu putinţă. Din punct de vedere al rambursării, dacă e din partea de credit, îi vom rambursa pana în anul 2048 cu o dobândă foarte mică.

Singura problemă este din ce parte sunt aceşti bani împrumutaţi, pot fi din cei 15% nerambursabili, sau din partea rambursabilă, în acest caz urmând să fie rambursaţi până în anul 2048. Eu nu ştiu ce contract a semnat Guvernul Orban cu Comisia Europeană. Rambursarea nu o face România ca ţară, se va face prin introducerea de taxe la nivelul UE.

Guvernul a făcut bine că a cerut acum 4 miliarde de la Comisia Europeană pentru a asigura plata şomajului, dacă va fi cazul. Eu cred că România va intra într-un proces de redresare chiar din ultima parte a acestui an„, a completat fondatorul PMP.