Băsescu: Reforma sănătăţii, justiţiei şi asistenţei sociale este asumată de Guvern

Şeful statului spune că pe lângă reformele din educaţie, de pe piaţa forţei de muncă şi cele patru coduro pentru justiţie este nevoie de schimbări şi în sănătate, justiţie şi asistenţă socială.

RomaniaTV.net
27 oct. 2011, 19:42
Băsescu: Reforma sănătăţii, justiţiei şi asistenţei sociale este asumată de Guvern

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la TVR, că legile privind reforma sănătăţii, asistenţa socială şi numirile de judecători la ÎCCJ vor fi adoptate prin asumarea răspunderii, pentru că s-a dovedit că nu pot fi trecute prin Parlament.

„Pentru mine a devenit clar. Eu am discutat cu premierul Boc şi am spus: hai să lăsăm asta cu promovarea judecătorilor, s-o lăsăm prin Parlament, hai Legea asistenţei sociale s-o lăsăm prin Parlament, deşi era obligaţie asumată de statul român. Acum nu mai am ce să fac decât să concluzionez că nu ne putem pune nădejde în dorinţa Parlamentului de a moderniza, de a continua procesele de reformă. Atunci ce se mai poate face? Reforma sănătăţii, legislaţia legată de Justiţie, legislaţia legată de asistenţă socială trebuie asumate de Guvern prin asumarea răspunderii„, a spus preşedintele.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară a fost respins pe 5 octombrie de Senat, cu 48 de voturi „pentru”, 52 împotrivă şi o abţinere.

Dezbaterile la proiectul legii asistenţei sociale sunt blocate în Senat de mai multe săptămâni. Senatorii opoziţiei au reuşit, timp de mai multe săptămâni, blocarea votării legii, după pauze de consultări şi dezbateri procedurale în contradictoriu care s-au prelungit până la terminarea programului de lucru. Proiectul de lege propus de Guvern are termen de adoptare tacită în Senat data de 3 noiembrie. Camera Deputaţilor este forul decizional.