Băsescu: România este foarte afectată de situaţia din zona Euro

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că România este în momentul de faţă "foarte afectată" de situaţia din zona Euro, iar ţara noastră "plăteşte o factură grea a întârzierii deciziilor convingătoare" în această zonă.

RomaniaTV.net
07 dec. 2011, 17:03
Băsescu: România este foarte afectată de situaţia din zona Euro

„România este în momentul de faţă foarte afectată de situaţia din zona Euro. În lunile de vară, CDS-ul nostru era la împrumuturi pe zece ani în jur de 200 de puncte, la un an împrumuturile erau cu sub 100 de puncte. Aceasta este prima de asigurare de împrumuturi, iar, în momentul de faţă, datorită neîncrederii generate de întârzierile pentru Grecia, de ce se întâmplă în Italia, CDS-ul României la credite pentru zece ani a depăşit 450 şi merge în sus cu toată zona. Deci suntem afectaţi. România plăteşte o factură grea a întârzierii deciziilor convingătoare în zona Euro”, a declarat Traian Băsescu.

Întrebat dacă întârzierea acestor decizii duce la afectarea populaţiei României, Băsescu a răspuns afirmativ.

„Vă pot spune ce am făcut noi. Văzând ce se întâmplă, am forţat pentru un deficit de 1,9% şi nu de 3%. Exact ca să ne împrumutăm mai puţin, pentru că deja orice dobândă peste 7% este extrem de costisitoare. Noi, în luna iunie, am împrumutat cu 5,2 – 5,3, iar acum dobânzile au ajuns la 7,8 – 8%, chiar peste 8. Avem acelaşi CDS cu Italia în momentul de faţă”, a adăugat şeful statului.


loading...
Partenerii noștri