Băsescu salută înfiinţare clasei zero: Învăţământul are nevoie de stabilitate şi predictibilitate

Divergenţe între palate şi pe "clasa zero". În timp ce premierul Victor Ponta spune că de la anul, clasa pregătitoare se va muta la grădiniţă, preşedintele Traian Băsescu salută înfiinţarea clasei.

RomaniaTV.net
17 sept. 2012, 10:26
Băsescu salută înfiinţare clasei zero: Învăţământul are nevoie de stabilitate şi predictibilitate

Preşedintele Traian Băsescu a adresat, luni, un mesaj cu prilejul începerii noului an şcolar. Mesajul şefului statului a fost postat pe pagina de internet a Administraţiei prezidenţiale şi a fost şi prezentat de consilierul prezidenţial Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, la deschiderea Şcolii Profesionale Germane Kronstadt din Braşov.

ROMÂNIATV.NET prezintă integral mesajul preşedintelui Traian Băsescu:

„Noul an școlar care începe luni, 17 septembrie, îmi oferă prilejul de a ura mult succes tuturor elevilor, părinților și cadrelor didactice.

Sistemul de învățământ are nevoie de stabilitate și predictibilitate, iar elevii necesită o atenție sporită atât din partea cadrelor didactice și a părinților, cât și din partea autorităților locale și centrale. Cu toți putem să contribuim la crearea unui sistem de educație performant, care să ducă societatea românească la un nivel de competitivitate europeană.

Acest an școlar este unul deosebit întrucât el va prezenta elevilor și părinților două noutăți importante, de care România are nevoie pentru dezvoltarea sa: introducerea unui învățământ profesional relevant și introducerea învățământului obligatoriu de la vârsta de 6 ani. Învățământul obligatoriu va începe din acest an cu clasa pregătitoare. Ambele măsuri izvorăsc din Pactul Național pentru Educație, asumat de toate partidele politice parlamentare din România precum și de o bună parte din societatea civilă. Noua lege a educației a făcut posibile aceste noutăți.

La început de drum am convingerea că toți actorii implicați în educație vor depune în continuare eforturi pentru ca tranziția celor mici de la grădiniță la școală să fie cât mai lină. Este important că în acest an niciun copil care a împlinit vârsta de 6 ani nu se va afla în afara sistemului de învățământ.

Învățământul profesional de calitate, realizat în legătură directă cu nevoile reale ale economiei actuale și viitoare, este cheia succesului în viață a unui mare număr de tineri. De-acum ei se vor forma temeinic într-o meserie căutată. Este și cheia unei economii mai competitive, cu firme mai puternice și mai dinamice. Felicit miile de elevi care au ales aceast drum și le doresc mult succes.

Doresc să mulțumesc cadrelor didactice pentru că, indiferent de dificultățile prin care a trecut România, ele au slujit întotdeauna interesul elevilor noștri.

Vă doresc tututor multă putere de muncă, perseverență și rezultate cât mai bune la concursurile școlare, evaluările naționale și bacalaureat.”

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la Târgu Jiu, la deschiderea noului an şcolar, că, din punctul lui de vedere, este necesar şi util ca „faimoasa clasă pregătitoare” să funcţioneze de anul viitor în cadrul grădiniţei, nu al şcolii, susţinând că autorităţile „au dat bătăi de cap părinţilor”.

La rândul ei, Ecaterina Andronescu, Ministrul Educaţiei, a declarat că autorităţile au întâmpinat foarte multe dificultăţi în amenajarea claselor pregătitoare, susţinând că după primul semestru se va face o evaluare în care va fi luată în considerare întoarcerea clasei zero la grădiniţă.