Băsescu sesizează şi el Curtea Constituţională

Preşedintele Traian Băsescu se adresează şi el Curţii Constituţionale, după multele contestaţii depuse de Opoziţie şi mai nou de Mircea Geoană. Şeful statului  a trimis o sesizare privind neconstituţionalitatea unei legi pe care el o trimisese la reexaminare în Parlament, contestând modul în care aceasta a fost adoptată.
Romania TV
25 nov. 2011, 16:15
Băsescu sesizează şi el Curtea Constituţională

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, vineri, preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, o sesizare de neconstituţionalitate a unei legi pentru completarea Legii învăţământului 84/1995.

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, această lege a fost adoptată de Senat, în calitate de Cameră decizională, în data de 14 septembrie 2010, iar pe 12 octombrie 2010, preşedintele României a solicitat Parlamentului reexaminarea acestei legi.

În urma reexaminării, Parlamentul a transmis legea preşedintelui, în vederea promulgării.

Preşedinţia precizează că legea dedusă controlului de constituţionalitate a fost reexaminată de către Camera Deputaţilor, ca primă Cameră sesizată, în şedinţa din 7 iunie 2011.

În urma votului exprimat, legea menţionată a fost respinsă şi, în consecinţă, a fost transmisă Senatului, în calitate de Cameră decizională.

În data de 31 octombrie 2011, legea a fost reexaminată de Senat.

„Analizând obiecţiunile formulate de Preşedintele României, comisia sesizată în fond a întocmit un raport de admitere a cererii de reexaminare, în sensul respingerii legii. Supus la vot, raportul comisiei sesizate în fond nu a întrunit numărul de voturi necesar adoptării. Pe cale de consecinţă – şi în absenţa unui vot expres asupra legii aflate în reexaminare – Preşedintelui României i-a fost transmisă, spre promulgare, Legea pentru completarea Legii învăţământului nr. 84/1995, republicată, în forma adoptată iniţial de Parlament, considerându-se că prin respingerea raportului comisiei sesizate în fond – şi, implicit, a cererii de reexaminare – subzistă decizia anterior exprimată de Parlament, în cadrul dezbaterii obişnuite, adică cea de adoptare a acestei legi.

Învederăm că Legea pentru completarea Legii învăţământului nr. 84/1995, transmisă Preşedintelui României spre promulgare, este neconstituţională deoarece contravine dispoziţiilor art. 76 alin. (1), coroborate cu cele ale art. 77 alin. (3) din Constituţia României. Astfel, potrivit art. 77 alin. (3) din Constituţie, dacă Preşedintele României a cerut reexaminarea unei legi, acesta are obligaţia de a promulga legea în cauză în termen de 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare. Aşadar, prevederile constituţionale precizează expres că numai legile care sunt adoptate în urma reexaminării pot fi promulgate de către Preşedintele României”, se arată în comunicatul de presă al Preşedinţiei.

Potrivit documentului, faţă de aspectele cuprinse în cererea de reexaminare, Parlamentul se exprimă prin vot, iar votul se referă întotdeauna la legea în cauză.

„Drept urmare, indiferent de conţinutul cererii de reexaminare, ori de propunerile cuprinse în raportul comisiei sesizate în fond, cele două Camere ale Parlamentului supun la vot legea aflată în reexaminare. De aceea, votul exprimat asupra cererii de reexaminare a Preşedintelui României ori asupra raportului comisiei sesizate în fond nu echivalează cu un vot de adoptare a legii. De asemenea, votul asupra legii trebuie exprimat în acord cu conţinutul normativ al legii aflate în reexaminare. Aşadar, în cazul de faţă, potrivit dispoziţiilor art. 76 alin. (1), este necesar votul majorităţii membrilor Camerei, întrucât legea reglementează relaţii sociale din domeniul legilor organice”, se mai arată în comunicat.

Astfel, şeful statului susţine că Legea pentru completarea Legii învăţământului nr. 84/1995, nefiind supusă votului plenului Senatului, a fost înaintată Preşedintelui României spre promulgare cu încălcarea dispoziţiilor art. 76 alin. (1) din Constituţie, – întrucât reglementează relaţii sociale din domeniul legii organice, iar pentru a fi adoptată aceasta trebuia să întrunească votul majorităţii membrilor Camerei Senatului – şi ale art. 77 alin. (3) din Constituţie, potrivit cărora numai legile adoptate după reexaminare pot fi promulgate de către preşedintelui.

Preşedintele Traian Băsescu a retrimis Parlamentului, în octombrie 2010, un act normativ care completează Legea învăţământului 84/1995, republicată, cerând, printre altele, ca prevederile documentului să fie integrate cu noua lege a educaţiei naţionale, având în vedere că obiectul de reglementare este similar.

 

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
S-a rupt lanțul de iubire între Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță! „Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!”
Fanatik.ro
Singurul cuvânt din limba română care conține toate vocalele. E folosit des în multe conversații, dar puține persoane observă asta
Capital.ro
Lege nouă pentru permisul auto categoria B. Șoferii care NU mai pot fi singuri în mașină
Playtech.ro
ULTIMA ORĂ! Radu Mazăre A IEȘIT DIN ÎNCHISOARE. Unde se află acum fostul primar
DailyBusiness
Bilete gratuite de la TAROM! Cine sunt norocoșii care pot călători pe gratis!
Adevarul
EXCLUSIV Caracatița gunoaielor reciclate fictiv. Afaceriști mână-n mână cu autoritățile statului la un depozit de deșeuri
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Obiectele care alungă sporul din casă. Scapă de ele urgent, ca să nu ai ghinion!
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Cancan.ro
Fostul edil al Constanței a fost eliberat, iar... Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Primele declarații
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Radu Mazăre, eliberat din închisoare! Decizia este definitivă! Motivele pentru care fostul primar al Constanței a fost pus în libertate, după cinci ani de arest
Capital.ro
Complet INTERZIS în România. Se schimbă iar legea: O nouă lovitură pe care o dăm
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
substantial.ro
Supermarketuri germane renunță la numerar: Tranzacțiile se fac doar cu cardul sau aplicații mobile
MediaFlux
LOVITURĂ FINALĂ pentru UNGARIA! Decizie bombă la nivel UE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'