Băsescu: Trebuie să începem să cumpărăm avioane multirol. Altfel, am plăti patrularea aeriană

Retragerea avioanelor MiG în 2015 fără a fi înlocuite cu avioane multirol va face ca România să fie nevoită să recurgă la vecini pentru a-i face patrularea aeriană, spune șeful statului. „Ar și costisitor și umilitor”, a apreciat Băsescu. CSAT caută soluții de finanțare a programului de achiziție a 48 de avioane. Președintele a anunțat promulgarea Legii de ratificare a acordului cu SUA privind scutul antirachetă.
Romania TV
15 dec. 2011, 15:26
Băsescu: Trebuie să începem să cumpărăm avioane multirol. Altfel, am plăti patrularea aeriană

Președintele Traian Băsescu a avertizat că România trebuie să demareze achiziția avioanelor multirol și să găsească surse de finanțare pentru aceasta în condițiile în care avioanele MiG vor ieși din serviciu  din 2015, iar armata noastră nu va mai fi în situația de a putea apăra spațiul aerian românesc.

Băsescu a precizat că nu a fost încă identificată sursa de finanțare a achiziției celor 48 de avioane multirol pe care România s-a angajat să le cumpere, odată cu intrarea în NATO.

„Se prefigurează o situație critică. În 2015 avioanele  noastre își epuizează resursa, iar România nu este în poziția de a spune că își va respecta obligațiile asumate la intrarea în NATO privind cele 48 de avioane multirol”, a spus președintele referitor la lipsa banilor pentru avioane.

În cazul în care nu vor fi găsiți bani, România va trebui să ceară statelor NATO să asigure patrularea aeriană, lucru care se va face contra cost. „România trebuie să evite situația în care alte țări trebuie să vină să ne facă patrularea aeriană. Este o situație și costisitoare și umilitoare (…) Trebuie să găsim în cel mai scurt timp formule”, a spus șeful statului la finele ședinței CSAT.

În schimb, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat planul de misiuni în străinătate ale personalului din Ministerul Apărării Naționale și Ministerului de Interne pe anul viitor. MApN va avea 2348 de militari peste granițe, în scădere cu 177 față de anul în curs.

În cazul Ministerului de Interne, este vorba de o ușoară creștere, de 36 de persoane, astfel încât 382 de polițiști și jandarmi vor lucra în străinătate.

 

Iată principalele declarații ale președintelui Băsescu:

Azi s-a aprobat planul de forțe pentru misiuni în străinătate. Forțe ale MApN și MAI. Misiunile vor fi îndeplinite din punct de vedere al MApN de 2348 militari, deci avem o diminuare cu 177 de militari. Se menține însă participarea 1190 în Afghanistan, 64 pentru KFOR și 71 în Bosnia Herțegovina.

MApN va dizloca o fregată cu elicopter cu o echipă pentru operațiuni speciale în zona golfului Aden pentru protejarea navelor comercaile de actele de piraterie.

În țară vor fi gata de intervenții unități de 1210 militari, forțe dizlocabile în orice moment, la dispoziția NATO.

În ceea ce privește forțele MAI, ele au o ușoară creștere, cu 36 de persoane. Vom avea polițiști și jandarmi în total de 382 de persoane, în condițiile în care din 24 decembrie retragem 506 jandarmi din Kossovo, în zona Mitrovica.

Vom crește participarea la misiunile Eulex și Europol din Afghanistan pentru a răspunde comandamentelor de instruire publică din această țară. Menținem 51 de persoane în misiuni ONU.

La dispoziția Frontex vom avea 134 de polițiști de frontieră pe nave.

Un alt subiect discutat și stabilit a fost legat de aprobarea planului de priorități informative pentru structurile de informații. Aici am dorit să precizez foarte clar că în următorul CSAT am exigența fermă ca fiecare să se ocupe și să îndeplinească misiunile pentru care a fost creat. Aici vizez cooperarea SRI-DGIPI. DGIPI trebuie să se concentreze să ofere informații legate de crima organizată, iar când depistează lucruri care țin de securitatea națională să le transmită SRI

S-a aprobat prelungirea cu un an a acordului cu SUA privind folosirea infrastructurii românești pentru misiunile din Afghanistan.

S-a făcut o analiză privind desființarea posturilor neocupate din MAI și au fost disponibilizați 9330 de angajați, iar procesul va continua. NU a fost diminuată cu nimic capacitatea operativă a MAI

Nu se justifică promoții mari din școlile de poliție și se produc absolvenți pe care MAI nu-i poate absorbi. Am cerut o corectă calibrare a promoției care va intra în 2012. Până la urmă, nu înțeleg de ce se scot absolvenți pe bandă rulantă care sunt și absolvenți de drept, iar ministerul nu are locuri să-i angajeze.

Este nevoie de un efort de găsirea soluției pentru angajarea promoției din 2011. Sper ca acest lucru să se întâmple în primele luni ale anului viitor.

O temă care nu a primit încă o decizie pentru că nu are încă soluții de finanțare, dar CSAT a abordat și problema apărării spațiului aerian al țării. Se prefigurează o situație critică. În 2015 avioanele  noastre își epuizează resursa, iar România nu este în poziția de a spune că își va respecta obligațiile asumate la intrarea în NATO privind cele 48 de avioane multirol.

România trebuie să evite situația în care alte țări trebuie să vină să ne facă patrularea aeriană. Este o situație și costisitoare și umilitoare. Trebuie să găsim în cel mai scurt timp formule.

Am promulgat azi Legea pentru ratificarea acordului dintre România și SUA privind amplasarea scutului antirachetă.

Știu că aveți nevoie de un titlu, dar procesul poate merge înainte după ce se aprobă statutul polițistului pentru că se creează condițiile pentru trasnferul unor atribuții către autoritatea locală. Procesul de restructurare trebuia să atingă limita de 10.000 de persoane în acest an. Cred că până la sfârșitul anului, procesul s-ar putea să ajungă chiar pe cifră.

Nu știu câte avioane vom putea cumpăra, România s-a angajat să înlocuiască MiG-urile cu 48 de avioane multirol. Trebuie să începem și cu un avion pe an.

 

 

 

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
S-a rupt lanțul de iubire între Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță! „Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!”
Fanatik.ro
De câte ori e bine să folosești aceeași lamă de ras. Greșeala pe care multe persoane o fac
Capital.ro
Adio, maestre! S-a stins o mare stea. Este doliu în lumea muzicii
Playtech.ro
ULTIMA ORĂ! Radu Mazăre A IEȘIT DIN ÎNCHISOARE. Unde se află acum fostul primar
DailyBusiness
Vrei să pleci în vacanță cu doar 400 de euro cazare și zbor? Iată ofertele unice
Adevarul
EXCLUSIV Caracatița gunoaielor reciclate fictiv. Afaceriști mână-n mână cu autoritățile statului la un depozit de deșeuri
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
3 zodii care trec foarte repede peste despărțire. Își găsesc alt partener imediat
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Cancan.ro
BREAKING | Radu Mazăre, eliberat din închisoare! Decizia este definitivă
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
EXCLUSIV: Cât costă o masă de șase persoane într-un restaurant din Londra. Prețurile sunt la fel ca în București
Capital.ro
Ungurii au blocat totul. S-a mers foarte departe!
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
substantial.ro
Cum să crești și să îngrijești orhideea fluture acasă: îngrășăminte naturale și sfaturi de la un florar profesionist
MediaFlux
DOLIU la HOLLYWOOD! A fost ÎMPUȘCAT MORTAL
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'