Băsescu: Nu exclud posibilitatea să revin la CCR cu legea privind pragul la referendum

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că va promulga legea referendumului în a 10-a zi de la primirea motivării CCR, susţinând că va încerca în acest mod să preîntâmpine un "dezastru", respectiv organizarea consultării populare privind revizuirea Constituţiei concomitent cu alegerile prezidenţiale. De asemenea, şeful statului nu exclude posibilitatea de a reveni cu o sesizare la Curtea Constituţională în legătură cu legea care stabileşte pragul de 30% prezenţă la referednum pentru validare.

RomaniaTV.net
20 nov. 2013, 21:09
Băsescu: Nu exclud posibilitatea să revin la CCR cu legea privind pragul la referendum

„Voi promulga legea în a zecea zi la ora 23.59 atât cât îmi permite Constituţia încercând să preîntâmpin un astfel de dezastru. Cred că dacă am organiza un astfel de scrutin în care se alege preşedintele şi se votează şi Constituţia lovitura de credibilitate ar fi aproape egală cu cea pe care am primit-o ca urmare a acţiunilor de lovitură de stat de anul trecut. Cred că ar fi foarte apropiată, ne-ar decredibiliza complet. Nimeni nu ar putea să înţeleagă cum poţi să ceri unui popor să voteze o revizuire a Constituţiei simultan cu viitorul preşedinte şi problema pe ce Constituţie îşi va face acel preşedinte campania că dacă nu iese referendumul trebuie să vorbească pe actuala Constituţie, dacă iese referendumul trebuie să vorbească precum pe viitoarea Constituţie. Un ridicol complet, în care lumea ne-ar considera neevoluaţi şi ca stat şi ar fi o notă proastă nu numai pentru politicieni, ci şi pentru electoratul care acceptă un asemenea sacrilegiu democratic” a spus Băsescu, citat de Agerpres.

Şeful statului a susţinut că organizarea concomitentă a referendumului pentru revizuirea Constituţiei cu prezidenţialele „este un lucru greu de acceptat, catastrofal ca şi credibilitate”.

„Cred că nu va exista lovitură mai grea privitor la neîncrederea în statul de drept pe care o vor avea toate ţările din UE într-o astfel de acţiune”, a menţionat şeful statului.

Preşedintele a fost întrebat ce pârghie are să împiedice această acţiune. „Procedural, pot să întind după ce vine hotărârea CCR zece zile. Nu am alte mijloace. Nu a venit încă. Ştiu că sunt instrucţiuni extrem de ferme să fie redactată repede. (…) Presiuni să spunem, am folosit greşit expresia instrucţiuni”, a spus Băsescu.

Citeşte şi: Victor Ponta: Legea referendumului ar putea fi promulgată de preşedinţii Camerelor, dacă Băsescu refuză

În opinia sa, PSD ar dori organizarea referendumului constituţional în aceeaşi zi cu prezidenţialele pentru a diminua puterea şefului statului.

„Vor merge împreună, vor avea candidat şi aici este o miză. PSD ar fi foarte mulţumit dacă reuşeşte să modifice Constituţia odată cu alegerile prezidenţiale pentru a diminua puterea preşedintelui, în aşa fel încât să pună la Cotroceni o maimuţă şi la Palatul Victoria să fie prea puternicul prim-ministru. De asta PSD pune problema referendumului pentru funcţia prezidenţială simultan cu revizuirea Constituţiei”, a adăugat Traian Băsescu.

Şeful statului nu exclude posibilitatea de a reveni cu o sesizare la Curtea Constituţională în legătură cu legea care stabileşte pragul de 30% prezenţă la referednum pentru validare.

„Nu exclud posibilitatea să revin la CCR pe această temă. Constituţia îl limitează pe preşedinte că ca număr. Ar fi fără precedent în mandatele mele, dar gândiţi-vă care ar fi efectul intrării în vigoare a legii”, a spus Băsescu la B1 TV.

El a mai declarat că în prezent preşedintele este ales cu 50% plus unul din electori, iar dacă intră legea în vigoare, ar putea fi demis cu 30%, în condiţiile în care actuala majoritate are 70%.

Băsescu a mai precizat că un eventual preşedinte de dreapta ar fi schimbat imediat de către această majoritate.