Băsescu: Vom avea o creştere de 3% în trimestrul 3 din 2011 faţă de aceeaşi perioadă din 2010

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Cotroceni, că este de părere că se va înregistra o creştere economică de 3% în trimestrul 3 din 2011 faţă de trimestrul 3 din 2010, menţionând că cele mai importante creşteri se înregistrează în agricultură- 12%, construcţii- 10% şi turism- 19%.

RomaniaTV.net
30 oct. 2011, 17:16
Băsescu: Vom avea o creştere de 3% în trimestrul 3 din 2011 faţă de aceeaşi perioadă din 2010

Preşedintele a spus că aceste creşteri nu justifică niciun optimism exagerat sau nicio demagogie, potrivit Mediafax. „Dacă-mi este permisă o estimare – fără a avea preteţia că va fi confirmată – cred că vom avea o creştere în trimestrul trei 2011 faţă de trimestrul trei 2010 de trei procente, în cazul în care luna septembrie nu ne va arăta cifre spectaculos negative”, a spus Băsescu.

Şeful statului a precizat că face această estimare în baza unor informaţii „relativ pozitive”, date de o serie de evaluări pe care le-a solicitat cu privire la evoluţia economică în trimestrul trei.

Preşedintele a arătat că aceste evaluări nu au fost discutate cu FMI. „Avem date din iulie-august. E evidentă creşterea în unele ramuri, în primul rând agricultura, o creştere de peste 12%. Nu sunt date precise, sunt evaluări în baza iulie-august. În construcţii se va înregistra o creştere de peste 10% faţă de trimestrul trei 2010. Creşterea din construcţii e aprope exclusiv confirmarea politicii corecte a Guvernului, care a concentrat tot efortul pentru menţinerea invesţiilor. Probabil ministerul Transporturilor şi ministerul Dezvoltării REgionale sunt cu cea mai mare contribuţie”, a spus şeful statului.

El a arătat că trimestrul trei 2011 va marca în mod cert o creştere destul de puternică în turism, de circa 19% şi că se va realiza o uşoară creştere a consumului, ceea ce arată creşterea uşoară a puterii de cumpărare a populaţiei, ca efect al deflaţiei.

Şeful statului s-a întâlnit, duminică, la Cotroceni, cu o delegaţie a FMI, BM şi CE.

Preţurile de consum au scăzut în septembrie pentru a patra lună consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, astfel că inflaţia anuală a coborât la 3,45%, cel mai redus nivel după 1990, şi a intrat în intervalul ţintit de BNR pentru acest an.

Rata anuală înregistrată în România este apropiată de media UE, de 3,3%.

Banca centrală ţinteşte pentru acest an o inflaţie de 2-4%, dar are o prognoză uşor mai ridicată, de 4,6%.

O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale se află în România în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat, duminică, la Cotroceni, că România trebuie să rămână prudentă în actualul context economic, iar preşedintele Băsescu a răspuns că acesta este obiectivul părţii române, menţionând şi că „cifrele” pe cel de-al treilea trimestru sunt bune.