Băsescu: Vreau să rămân NEUTRU în dezbaterea despre Roşia Montană

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, într-o emisiune televizată, că vrea să rămână neutru în dezbaterea privind proiectul exploatării miniere de la Roşia Montană.

RomaniaTV.net
29 sept. 2013, 07:54
Băsescu: Vreau să rămân NEUTRU în dezbaterea despre Roşia Montană

Traian Băsescu este convins că, dacă ar exprima o părere fermă despre Roşia Montană, o mare parte a clasei politice româneşti ar avea o poziţie contrară.

„N-aş vrea să intervin acum, sunt un susţinător al relansării acestei industrii. Sunt convins că, dacă eu m-aş pronunţa, 70% din clasa politică ar avea un punct de vedere contrar. Vreau să stau într-o poziţie neutră în această dezbatere pro şi contra Roşia Montană. Voi încerca să informez corect, şi cu plusuri şi cu minusuri”, a spus preşedintele Băsescu, în cadrul emisiunii „După 20 de ani”.

Traian Băsescu a spus că această poziţie a fost determinată de „ce se întâmplă în Bucureşti şi alte zone ale ţării” şi, totodată, a subliniat că nu are informaţii despre vreun politician care să fi „primit bani” de la Roşia Montană. El a mai spus că decizia finală în privinţa proiectului trebuie luată de guvern, care a făcut o „greşeală” transferând responsabilitatea Parlamentului.

De asemenea, preşedintele a mai spus că nu exclude un referendum în această problemă.

Şeful statului a precizat că proiectul Roşia Montană nu a dispărut din atenţia serviciilor de informaţii, existând circa 480 de informări de la SRI – „informaţie seacă”. Potrivit acestuia, în perioada mandatului său niciuna dintre aceste informări nu a fost transferată Parchetului.

Întrebat dacă ar putea cere o declasificare a acestor informări, preşedintele Băsescu a spus că „o cere degeaba”. „Cred că o cer degeaba, dacă n-aş încălca legea, pentru că obiectivul Roşia Montană nu este un obiectiv care a dispărut din atenţia structurilor de securitate. În momentul de faţă, este o operaţiune în derulare”, a afirmat Traian Băsescu.

Boc a fost uşurat că a plecat fără să spună un „da” definitiv

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că, deşi el a insistat pe lângă premierul Emil Boc să se dea drumul la proiectul Roşia Montană, acesta a tergiversat lucrurile, fiind o uşurare că a plecat de la Guvern fără să spună un „da” definitiv.

Întrebat dacă fostului premier Emil Boc i-a fost frică de daunele de imagine pe care aprobarea proiectului Roşia Montană le-ar fi pututu produce, Băsescu a precizat: „Nu ştiu, dar deşi eu am discutat frecvet cu el şi am insistat să dăm drumul la proiect, din mult mai multe considerente decât cele care sunt, Boc a tergiversat lucrurile şi cred că a fost pentru el ca o uşurare faptul că a plecat de la Palatul Victoria fără să spună un „da” defintiv proiectului Roşia Montană”.

Băsescu a explicat că a crezut la momentul respectiv în proiectul Roşia Montană şi că nu mai este un susţinător al proiectului din momentul în care a văzut falia care se creează la nivelul societăţii.

„Atunci nu am fost neutru, am crezut în proiect. Eu am fost un suţinător al proiectului până am văzut, după trimiterea proiectului de lege în Parlament, falia care se creează în societate. În acest momentu nu mai susţin o soluţie „Da” sau „Nu” exact pentru că la un moment dat s-ar putea să fie nevoie de un preşedinte care să joace rolul constituţional de mediator. Ori dacă în această dispută care există în societate eu mă aşez pe una din baricade, cine va mai putea negocia sau media credibil? De aceea mă retrag pe o poziţie de neutralitate. Asta nu însemană că sunt necinstit cu proiectul, cu cele bune şi cele rele pe care le are”, a spus Băsescu.