Bashar al-Assad susţine că Siria nu este „în război civil”, ci este atacată de Al-Qaida

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a afirmat că ţara sa nu este "în război civil", ci este atacată de "zeci de mii de jihadişti", majoritatea Al-Qaida, într-un interviu pentru postul de televiziune american FoxNews difuzat miercuri seară, relatează AFP.

RomaniaTV.net
19 sept. 2013, 08:49
Bashar al-Assad susţine că Siria nu este „în război civil”, ci este atacată de Al-Qaida

Bashar al-Assad, al cărui interviu a fost realizat marţi la Damasc, s-a adresat printre altele indirect omologului său american Barack Obama cerându-i să „asculte bunul simţ al poporului (său)„, informează Agerpres.

În acest interviu extins realizat de doi jurnalişti americani ai FoxNews, preşedintele sirian a asigurat că ţara sa nu este „în război civil”.

„Avem un război, un nou fel de război” cu „zeci de mii de jihadişti” de peste 80 de naţionalităţi diferite.

„Ceea ce vă pot spune este că 80 la sută – unii zic 90 la sută, nu avem date precise – din aceşti terorişti sunt membri ai Al-Qaida şi ai ramurilor sale” a declarat şeful statului, care a vorbit în engleză.

Conform acestuia, de la declanşarea conflictului în urmă cu doi ani şi jumătate „zeci de mii de sirieni” şi 15.000 de soldaţi guvernamentali au fost ucişi, majoritatea în „atacuri teroriste, asasinate şi atentate sinucigaşe”.

Acesta a mai afirmat că atacul cu arme chimice de la 21 august a fost realizat de rebeli şi nu de forţele sale armate.

Occidentalii şi mai multe state arabe acuză regimul de la Damasc că a comis acest masacru, care aproape a declanşat atacuri militare americane şi franceze.

Rusia, aliat al Siriei, şi Statele Unite au semnat sâmbătă un acord la Geneva privind distrugerea arsenalului chimic sirian.