Bătaie de joc cu banii strânşi de români pentru răniţii din Colectiv. Crucea Roşie vorbeşte despre kiturile de tratament

Pacienţii de la Colectiv, bătaia de joc a statului. Ministerul Sănătăţii a stabilit prea târziu cine va plăti kiturile de tratament, iar acum Crucea Roşie se ceartă cu furnizorul. Cei care au de pierdut sunt tinerii arşi în club care nu au primit nici acum tratamentul necesar.

RomaniaTV.net
02 feb. 2016, 13:39
Bătaie de joc cu banii strânşi de români pentru răniţii din Colectiv. Crucea Roşie vorbeşte despre kiturile de tratament

INCENDIU COLECTIV. După aproape mai bine de trei luni de la tragedia din Colectiv, kiturile de tratament importate din morvegia nu au ajuns decât la câţiva pacienţi. Chiar şi aşa în cele mai multe cazuri sunt inutile pentru că pacienţii ar fi avut nevoie de medicamentele din kit în urmă cu trei luni. Totul pentru ca au durat prea mult discutiile intre Ministerul Sănătăţii si fundatiile care se ofereau sa sponsorizeze investitia.

„Nu l-am primit. Nu ne mai este util decât in proportie de 15-20%. Ce se afla în acel kit ne-ar fi fost util atunci la internare in primele zile. Noi am hotarat sa le donam”, a spus Cătălin Scânteie.

În cele din urmă s-a stabilit ca tratamentele să fie plătite de Crucea Roşie. Aici a intervenit o altă problemă.

Citeşte şi: Despăgubiri RECORD după tragedia din Colectiv. Câţi bani vor de la stat supravieţuitorii şi rudele celor decedaţi VIDEO

„Din informatiile noastre au fost livrate 50 de kituri, dar nu am primit nicio factura asa ca nu am avut ce achita. Noi am cerut unifarm de acum doua saptamani si un deviz legat de preturi pentru ca am fost sesizati UNIFARM-ul nu ne-a raspuns”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roşie.

Crucea Roşie a cerut Ministerului Sănătăţii să personalizeze conţinutul kitului în funcţie de nevoile fiecărui pacient, aşa că răniţii mai trebuie să aştepte.

Societatea Națională de Cruce Roșie din România informează următoare cu privire la kit-ul medical destinat victimelor „Colectiv”:

  • Crucea Roșie Română nu va onora nicio plată pentru kit-urile medicale până nu va primi clarificările necesare legat de situația kit-urilor medicale de la instituțiile implicate. Menționăm că Societatea Națională de Cruce Roșie din România nu a primit vreun document / factură în acest sens de la Compania Națională Unifarm până în acest moment, deci nu a achitat încă kit-urile deja distribuite către pacienți.
  • Componența kit-ului medical a fost stabilită de către o comisie a Ministerului Sănătății formată din medici specialiști în tratarea pacienților cu arsuri.
  • Crucea Roșie Română nu are specialiști / medici / angajați care să poată verifica corectitudinea conținutului și necesitatea acestui kit, în forma în care a fost transmisă de Ministerul Sănătății.
  • Kit-urile medicale au fost achiziționate de Compania Națională UNIFARM, companie acreditată de Ministerul Sănătății să facă achiziție și distribuție de medicamente în cadrul Ministerului Sănătății. Crucea Roșie Română nu este autorizată să achiziționeze medicamente și nu dispune de logistica necesară privind depozitarea și distribuirea de medicamente în conformitate cu normele sanitare în vigoare. Crucea Roșie Română nu a fost implicată în procesul de achiziție.
  • În ceea ce privește costul kit-ului medical, Societatea Națională de Cruce Roșie din România a fost informată telefonic, la momentul demarării achiziției, că prețul estimat al unui kit este de aproximativ 2800 de lei. În acest sens SNCRR a solicitat Companiei Naționale UNIFARM să ne transmită un deviz financiar din care să reiasă valoarea uni kit, document pe care nu l-am primit până în prezent.
  • La primul semnal venit din partea victimelor Colectiv prin care ni s-a adus la cunoștință că acest kit este doar parțial util, am solicitat Ministerului Sănătății să personalizeze conținutul kitului în funcție de nevoile fiecărui pacient. În acest sens, Ministerul Sănătății a transmis acest mesaj către unitățile medicale implicate, la solicitarea Crucii Roșii Române, urmând ca în perioada următoare medicii curanți să stabilească conținutul kit-ului medical personalizat pentru fiecare pacient.

CITEŞTE ŞI:  Andrei Găluţ, solistul trupei Goodbye to Gravity, primul mesaj după tragedia din Colectiv: O palmă cruntă de la viaţă