Bătălia pentru Alep: Rebelii rezistă atacului trupelor guvernamentale

Confruntările armate violente s-au reluat duminică la Alep, al doilea cel mai important oraş din Siria, unde rebelii retraşi în mai multe cartiere rezistă unei ofensive a armatei.

RomaniaTV.net
29 iul. 2012, 09:43
Bătălia pentru Alep: Rebelii rezistă atacului trupelor guvernamentale

Confruntările armate violente s-au reluat duminică la Alep, al doilea cel mai important oraş din Siria, unde rebelii retraşi în mai multe cartiere rezistă unei ofensive a armatei, anunţă militanţi. „Confruntări violente aveau loc duminică dimineaţa, în special în cartierele Bab al-Jadid, Zahraa şi Arkuba”, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (un ONG), precizând că „au fost auzite explozii, în timp ce aviaţia survola oraşul”.

Pe de altă parte, liderul opoziţiei siriene în exil a solicitat sâmbătă ţărilor „surori” şi „prietene” să îi înarmeze pe rebeli şi a subliniat că preşedintele Bashar al-Assad trebuie să fie judecat pentru „masacrele” comise asupra sirienilor, în contextul asaltului de la Alep. „Sunt comise masacre. Noi credem că Bashar al-Assad trebuie să fie judecat. Este un criminal şi nu trebuie să i se acorde refugiu”, a subliniat preşedintele CNS, Abdel Basset Sayda, preşedintele Consiliului Naţional Sirian (CNS), principalul grup al opoziţiei, într-o conferinţă de presă la Abu Dhabi.

Sayda a anunţat, în plus, că va discuta cu grupările rebele prezente pe teren despre crearea unui guvern de tranziţie care să fie condus de către o personalitate angajată în revoltă încă de la începutul acesteia. Acest guvern ar urma să fie condus de către „o personalitate patriotică, cinstită, de consens şi angajată în favoarea obiectivelor revoluţiei siriene de la începutul ei”, a adăugat Sayda.

Peste 20.000 de persoane, dintre care aproape 14.000 sunt civili, au fost ucise în violenţele din Siria de la începutul revoltei faţă de preşedintele Bashar al-Assad, în martie 2011, a anunţat sâmbătă organizaţia nonguvernamentală  Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. 13.978 sunt civili, 5.082 sunt membri ai armatei şi serviciilor de securitate, iar 968 sunt dezertori, a declarat Abdel Rahmane.