Băutura care combate Codul Rutier, reduce la jumătate nivelul de alcool din sânge, în doar 30 de minute

Codul rutier 2023. Cele mai multe accidente auto produse pe şoselele din România au drept principală cauză consumul de alcool. Este motivul pentru care legislaţia din ţara noastră are toleranță zero faţă de şoferii depistaţi băuţi la volan.

11 nov. 2023, 11:10
Băutura care combate Codul Rutier, reduce la jumătate nivelul de alcool din sânge, în doar 30 de minute

Codul rutier 2023. Până la o anumită limită, alcoolemia este sancţionată doar contravenţional, dar la o valoare mai mare problema devine de natură penală. De reţinut că, indiferent de valoarea alcoolemiei, conducătorul auto se va alege cu permisul suspendat pe o perioadă de trei luni.

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.

Dacă persoana efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Codul rutier 2023. Se schimbă regulile, cum se va obţine permisul auto din 2024

Cercetătorii vin în sprijinul şoferilor care nu pot rezista alcoolului, dar nici nu fac  excese. Safety Shot, o nouă băutură care va detoxifia alcoolul din sânge, va fi lansată până la finalul acestui an, potrivit Forbes, citat de Euronews.ro. Va fi prima băutură brevetată care promite să reducă conținutul de alcool din sânge și să îmbunătățească activitatea sistemului nervos central, funcția cortexului motor și cogniția în mai puțin de o oră.

Se spune că formula este capabilă să reducă la jumătate conținutul de alcool din sângele unei persoane în doar 30 de minute, oferindu-i o stare generală de bine și reducând riscul de intoxicație cu alcool și chiar de mahmureală.

Cât va costa Safety Shot și unde se va găsi

Potrivit companiei, Safety Shot va fi disponibil în Statele Unite ale Americii în luna decembrie a acestui an, urmând să fie comercializat și pe alte piețe în viitorul apropiat. Miraculosul preparat va fi disponibil într-o cutie de 355 de mililitri, care se va vinde la prețul de 4,99 dolari pe cutie, sau în pachet de 4 cutii la prețul de 19,99 dolari. Băutura va fi disponibilă inițial în farmaciile din SUA.

Safety Shot promite să reducă conținutul de alcool din sânge (BAC), ajutând în același timp la rehidratare și recuperare, printr-o „selecție personalizată de vitamine, minerale și nootropice naturale” care ajută la scoaterea băutorilor din starea de intoxicare și la îmbunătățirea clarității mentale, contribuind astfel la reducerea vizitelor la camera de urgență și la atenuarea consecințelor negative ale consumului excesiv de alcool.

Băutura va fi disponibilă pentru vânzare pe www.DrinkSafetyShot.com și www.Amazon.com. Compania intenționează să lanseze vânzările business-to-business de Safety Shot către distribuitori, comercianți, restaurante și baruri în primul trimestru al anului 2024.

Care e limita de alcoolemie admisă pentru șoferii români

Șoferii români se lovesc de una dintre cele mai stricte legislații din Europa în ceea ce privește consumul de alcool. Conducătorii auto care depășesc acest prag sunt expuși riscului de a se alege cu dosar penal și chiar cu închisoare.

Astfel, un șofer care este depistat cu o concentrație de alcool între 0,01 și 0,40 mg/l în aerul expirat, va primi o amendă contravențională și i se va suspenda permisul de conducere pentru 90 de zile, conform Ordonanței de Urgență 195/2002.

Valoarea amenzii aplicate variază între 9 și 20 de puncte. Asta înseamnă că șoferul va fi obligat să plătească o sumă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 lei ca urmare a contravenției săvârșite.

Codul rutier 2023. Artificiul prin care MAI măreşte cuantumul amenzilor şi la 14.500 de lei

Șoferii se pot alege cu dosar penal la peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

”Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat) se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani”, este sancțiunea prevăzută la punctul 1, ART 87 din Ordonanța de Urgență 195/2002.

Dacă instanța de judecată va considera oportun, șoferul poate ajunge chiar și în spatele gratiilor pentru cel puțin 365 de zile.

”Refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul […] de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei de produse sau substanțe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani”, se arată în textul aceleiași ordonanțe, la punctul 5.

Amenda maximă este tot de 2.900 lei, la fel ca în cazul celor care au o concentrație de cel mult 0,4 mg/l alcool în aerul expirat.