Băutura periculoasă care poate crește riscul de accident vascular cerebral. Mare atenție cât de des o consumați

Îndulcitorii utilizați în băuturile fără zahăr ar putea crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral, arată un studiu efectuat recent.

04 mart. 2023, 13:17
Băutura periculoasă care poate crește riscul de accident vascular cerebral. Mare atenție cât de des o consumați

Băutura periculoasă care poate crește riscul de accident vascular cerebral. Cercetătorii au descoperit că Eritritol – o substanță chimică folosită în unele băuturi energizante – poate fi asociat cu rate mai mari ale condițiilor mortale.

Studiul a fost făcut pe mai mult de 4.000 de oameni din Danemarca și SUA. Cercetătorii au analizat modul în care îndulcitorul din băutura a influențat formarea unui cheag de sânge.

Dr. Stanley Hazen, de la Clinica Cleveland, a spus că îndulcitorul ar putea „îmbunătăți riscurile de coagulare”.

„Îndulcitorii precum Eritritolul au crescut rapid în popularitate în ultimii ani, dar trebuie să existe cercetări mai aprofundate asupra efectelor lor pe termen lung. Boala cardiovasculară se dezvoltă în timp, iar bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel global. Trebuie să ne asigurăm că alimentele pe care le consumăm nu sunt contribuitori ascunși, a explicat el.

Citește și Planta care face grăsimea de pe abdomen să dispară. Previne cancerul și menține pielea tânără

Până la 100.000 de britanici sunt internați din cauza unui atac de cord și același număr suferă de accident vascular cerebral în fiecare an.

Care e băutura ce poate crește riscul de a face boli de inimă

Hipertensiunea arterială, colesterolul, diabetul, fumatul și obezitatea sunt toți factori de risc cunoscuți. Îndulcitorii sunt adesea recomandați persoanelor care suferă de obezitate și diabet ca înlocuitor al zahărului.

Eritritolul este în jur de 70% la fel de dulce ca zahărul și este produs prin fermentarea porumbului, în același timp fiind găsit în niveluri scăzute produse de organism.

Cel mai recent studiu, publicat în Nature Medicine, a investigat legătura dintre Eritritol și bolile de inimă.

Citește și Mochi, specialitatea japoneză care face furori pe internet. Gata în doi timpi şi trei mişcări, „desertul samurailor moderni” cucereşte de la prima îmbucătură

Cercetătorii au măsurat nivelurile diferitelor substanțe chimice din sângele pacienților cu risc de boli de inimă din SUA, înainte de a le reanaliza trei ani mai târziu. Ei au descoperit că riscul de deces a fost de două ori mai mare la pacienții care aveau cel mai mult Eritritol în sânge. Apoi au analizat mai mulți pacienți din SUA și Danemarca, găsind aceeași asociere.

Experții independenți au spus că studiul a arătat o legătură între îndulcitor și bolile de inimă.

„Autorii au descoperit o asociere potențial importantă între nivelurile de eritritol din sânge și impactul asupra sănătății. De asemenea, și-au dat osteneala să arate un mod viabil prin care efectul pe care l-au găsit ar putea avea loc. Nivelurile mai ridicate de eritritol pot crește riscul formării de cheaguri de sânge și acest lucru, la rândul său, poate crește riscul de boală”, a spus profesorul Oliver Jones, de la Universitatea RMIT.

Profesorul Nita Forouhi, de la Universitatea din Cambridge, a afirmat că dovezile nu sunt încă definitive, dar evidențiază importanța investițiilor în cercetări ulterioare.