Mochi, specialitatea japoneză care face furori pe internet. Gata în doi timpi şi trei mişcări, „desertul samurailor moderni” cucereşte de la prima îmbucătură

Specialitate japoneză, mochi este un produs de patiserie cu textură elastică, pe care japonezii îl consumă în mod tradițional în timpul ceremoniei ceaiului.
Alina Costache
04 mart. 2023, 07:42
Mochi, specialitatea japoneză care face furori pe internet. Gata în doi timpi şi trei mişcări,

Mochi mai este cunoscut şi sub denumirea „desertul samurailor moderni”. În mod natural, produsul nu conţine gluten. Este un preparat pe bază de orez lipicios (shiratamako), zahăr, apă şi amidon! Pentru că nu conţine grăsime, este mult mai puțin caloric decât o un produs de patiserie clasic.

Orezul este transformat într-o pastă, apoi este modelat în forma dorită. Daifuku mochi e cel mai cunoscut sortiment al desertului. Acest preparat are la interior pastă dulce de fasole roșie.

Citeste si Reţetele bunicii: scovergi şi gogoşi pufoase, deserturile irezistibile care ne-au încântat copilăria

Ingrediente necesare pentru mochi

  • 80 g de shiratamako (se vinde în magazinele alimentare japoneze sau pe internet)
  • 70 g zahăr alb
  • 160 ml apă
  • amidon de porumb

Mod de preparare a aluatului mochi

Într-un vas sigur pentru cuptorul cu microunde, amestecă shiratamako cu zahărul. Continuă să amesteci adăugând treptat apă până la omogenizare.

Acoperă vasul cu folie alimentară pentru a preveni evaporarea apoi pune vasul în cuptorul cu microunde timp de 1.30 minute la 850 wați.

Îndepărtează folia și amestecă cu o lingură sau cu o spatulă. Aluatul va începe să devină lipicios. Acoperă din nou cu folie alimentară şi pune vasul din nou în cuptorul cu microunde tot pentru un minut şi jumătate şi tot la 850 wati. Scoate vasul şi amestecă aluatul cu spatula, apoi introdu-l pentru a treia oară la microunde, dar de data asta pentru doar 30 de secunde!

Presară amidon peste o suprafață de lucru şi aşază aluatul. Întoarce aluatul pe toate părţile pentru a fi acoperit de amidon peste tot. Lasă la rece timp de cincisprezece minute înainte de a le umple cu umplutura dorită. Atenţie! Dacă optezi pentru umplutura de fasole roşie, pasta nu trebuie lăsată la răcit, ci trebuie să fie fierbinte.

Citeste si Tort Medovik, desertul regal care a cucerit întreaga lume. Secretul unui tort irezistibil, cu aspect unic şi gust inegalabil

Umplutura mochi

Datorită aromei neutre a pastei, orice aromă se potriveşte pentru umplutură. În Japonia, cea mai populară reţetă este mochi cu pastă de fasole roşie, dar se pot folosi, de asemenea, arome de alune, de ciocolată sau chiar de matcha pentru un desert 100% japonez.

Pentru o notă de prospețime, poţi introduce şi bucăți de fructe în mochi. Duoul căpșuni-ciocolată este absolut delicios. Nu uita nici de deliciosul mochi congelat, cu o linguriță de înghețată în mijloc.

  • Umplutura din pastă de fasole roşie

Pentru pasta de fasole anko ai nevoie de: 1/2 conservă fasole roşie, 100 g zahăr fin. Pentru pudrat: 4 linguri amidon, 2 linguri zahăr pudră. Amestecă fasolea din conservă spălată bine de zeama lipicioasă cu zahăr şi un praf de sare, până obţii o pastă roşie dulce.

Revino la pasta de mochi deja preparată şi porţioneaz-o în 12 biluţe. Turteşte cu palma pasta încă fierbinte şi pune biluţa de pastă de fasole dulce în mijloc. Strânge pasta în jurul umpluturii de fasole şi apoi nivelează să obții o bilă.

Se consumă la temperatura camerei, preferabil în aceeaşi zi.

  • Umplutură cu ciocolată

Pentru ganache ai nevoie de:

  • 280 grame de frișcă lichidă
  • 200 grame de ciocolată neagră de 60-70%

Rupe ciocolata în bucăți și topește-o la bain-marie împreună cu 2-3 linguri de frișcă lichidă. Amestecă totul până se topește, apoi pune bolul deoparte. Bate foarte bine restul de frișcă și adaug-o peste ciocolata topită și răcită, amestecând ușor, de jos în sus.

Decupează din aluatul de mochi răcit forme circulare. Poți sa folosești un pahar. Ia o formă decupată, șterge-o de amidon și pune în mijloc ganache de ciocolată într-o cantitate care să permită lipirea marginilor aluatului, astfel încât să obții o bilă. Repetă procesul până umpli toate bucățile de mochi.

Citeste si Prăjitură rapidă cu portocale fără zahăr şi fără coacere. Desertul irezistibil, cu blat pufos şi gust inegalabil, care nu îngraşă

  • Mochi cu îngheţată

Tot ce trebuie să faci în acest caz este să umpli cu orice îngheţată din congelator aluatul de mochi. Împarte înghețata în 12 sfere (câte o lingură de înghețată/sferă), așeză-le pe o tavă pe care ai pus în prealabil hârtie de copt, apoi pune-o la congelator.

După ce aluatul de mochi s-a răcit suficient, începe să decupezi cercuri de aluat, folosindu-te de un pahar. Ia un cerc de aluat, curăță-l de excesul de amidon și pune în mijloc o bilă de înghețată. Uneşte marginile cercului de aluat, astfel încât să formezi o bilă.

Prepară și restul de mochi apoi pune-le pe toate la congelator pentru 2 ore.

 

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…