Băuturile light, PERICULOASE pentru sănătate: Grăbesc ÎMBĂTRÂNIREA şi strică dinţii

În pofida asigurărilor date de Autoritatea europeană de siguranță a alimentelor în privința aspartamului, unii nutriționiști dezaprobă în bloc consumul de băuturi light, afirmând că acestea nu duc la pierderi de greutate, însă strică dinții și îmbătrânesc.

11 dec. 2013, 09:59
Băuturile light, PERICULOASE pentru sănătate: Grăbesc ÎMBĂTRÂNIREA şi strică dinţii

Miguel Toribio-Mateas, președinte al Asociației britanice de terapie nutrițională, consideră pe site-ul Get He Gloss că băuturile gazoase light sunt doar „prostii”, scrie Agerpres care citează 7sur7.be.

Amestecul de apă gazoasă, coloranți și edulcoranți, precum aspartamul, are consecințe dezastruoase asupra greutății, dinților și chiar a ridurilor.

„Zahărul fals din aceste băuturi păcălește creierul, făcându-l să se aștepte la zahăr adevărat. Când caloriile așteptate nu sosesc, reacționează semnale ale foamei, nivelul de zahăr în sânge și sațietatea”, spune specialistul în nutriție. Aceste false zaharuri păcălesc metabolismul, arderea caloriilor devine mai dificilă și colăcei de grăsime apar pe burtă, adaugă el.

Amanda Griggs, director pentru sănătate și nutriție la Balance Clinic din Londra, este de aceeași părere. Acidul fosforic poate produce multe probleme și chiar grăbi îmbătrânirea, spune ea. În cadrul unor experiențe realizate la Universitatea Harvard s-a constatat că acidul fosforic alterează rapid pielea și mușchii, crește riscul de osteoporoză și de calculi renali.

Sian Porteur, purtător de cuvânt al British Dietetic Association, afirmă că băuturile light erodează dinții la fel ca băuturile îndulcite cu zahăr.

Potrivit Asociaţiei Naţionale pentru Băuturi Răcoritoare (ANBR), „băuturile carbogazoase de tip light sunt sigure pentru consumul uman”. De asemenea, ingredientele folosite în băuturile răcoritoare (cum ar fi îndulcitori, coloranți, acid fosforic) sunt evaluate și certificate ca fiind sigure pentru consum de către EFSA – European Food Safety Authority (Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară) și sunt apoi aprobate pentru utilizare de către autoritățile competente la nivel european.

Totodată, „acidul fosforic este sigur pentru consum, studiile științifice relevante nu au identificat riscuri pentru sănătate”. Acidul fosforic utilizat în băuturi răcoritoare este derivat din minerale naturale.

Citeşte şi Coca Cola vs. Pepsi: INGREDIENTUL care face diferenţa între cele două băuturi. Vezi cât de periculoase sunt