Duşa: Primele elemente sunt în drum spre România şi în 2015 baza de la Deveselu va fi operaţională

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat marţi, la Deveselu, că primele elementele ale scutului antirachetă sunt în drum spre România, însă este vorba de un transport securizat şi nu poate spune public momentul în care respectivele elemente vor ajunge în baza militară din judeţul Olt, însă aceasta va fi operaţională în 2015. 

RomaniaTV.net
27 mai 2014, 12:29
Duşa: Primele elemente sunt în drum spre România şi în 2015 baza de la Deveselu va fi operaţională

„Primele elementele sunt în drum spre România, momentul în care vor ajunge la Deveselu nu pot să-l fac public pentru că este un transport securizat, însă elementele sunt pe drum şi aşa cum spuneam, în 2015 baza va deveni operaţională”, a arătat ministrul Mircea Duşa.

Aurescu: Scutul de la Deveselu va fi funcţional în 2015. Avem asigurate sursele de finanţare

Întrebat dacă a avut discuţii privind baza militară de la Deveselu cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden, Mircea Duşa a precizat că oficialii români au discutat cu vicepreşedintele SUA atât chestiuni ce vizează cooperarea militară între cele două ţări, însă au fost abordate toate elementele parteneriatului strategic SUA-România. 

„Cu vicepreşedintele SUA s-au purtat discuţii pe toate elementele parteneriatului strategic SUA-România, ele nu vizează numai cooperarea în domeniul militar ci şi alte domenii şi preşedintele şi primul-ministru au avut discuţii în acest sens cu domnul Biden vizavi de obiectivele NATO după 2014 şi mai ales după summit-ul din Ţara Galilor, când se vor stabili obiectivele NATO după 2014”, a arătat ministrul Apărării Naţionale. 

Statele Unite ale Americii au alocat 80 de milioane de dolari pentru baza de la Deveselu, în bugetul pe 2014

Ministrul Mircea Duşa a avut marţi o întâlnire cu reprezentanţii administraţiei locale din Deveselu şi a vizitat baza militară în care se instalează Facilitatea de apărare antirachetă. Mircea Duşa a declarat la finalul vizitei că lucrările în bază sunt în grafic, atât cele pe care le realizează partea română, cât şi cele pe care le realizează partea americană.