BCE nu va mai acorda băncilor împrumuturi de urgenţă

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, a avertizat zona euro împotriva automulţumirii şi le-a declarat liderilor europeni care au publicat mesaje încurajatoare privind criza datoriilor să nu se aştepte la alte injecţii de lichidităţi pe termen lung către bănci, a declarat pentru Reuters un diplomat european.

RomaniaTV.net
02 mart. 2012, 12:14
BCE nu va mai acorda băncilor împrumuturi de urgenţă

Prezent joi seara la Bruxelles, la summitul UE, Draghi le-a spus liderilor europeni că decizia BCE de a acorda băncilor împrumuturi de peste 1.000 miliarde de euro reprezintă pentru ei doar o păsuire şi nu trebuie întrerupte reformele.

„A fost un mesaj care arăta preocuparea”, a afirmat un diplomat care a asistat la intervenţia şefului BCE. Acesta susţine că Draghi a afirmat: „Există semne timide de stabilizare dar pe ansamblu situaţia este delicată”.

Un alt oficial spune că şeful BCE a subliniat că ‘încă nu s-a sfârşit criza iar împrumuturile de urgenţă acordate băncilor nu vor fi repetate. Avem trei ani să realizăm reformele, altfel situaţia se va complica’.

Banca Centrală Europeană a demarat miercuri a doua operaţiune de refinanţare pe 36 de luni, acordând împrumuturi de 530 miliarde de euro unui număr de 800 de bănci din zona euro, pentru a stimula acordarea de credite companiilor şi a reduce costurile de creditare ale guvernelor.

Este vorba de o sumă mult peste estimările analiştilor, care se aşteptau ca BCE să acorde credite în valoare de 500 miliarde de euro, după ce în 21 decembrie BCE a împrumutat 489,191 miliarde de euro unui număr de 523 de bănci din zona euro. A fost cea mai mare operaţiune de lichiditate demarată de BCE, depăşind precedentul record de 442 miliarde de euro stabilit în luna iunie 2009.

Până acum, BCE a oferit băncilor împrumuturi pe o perioadă de maxim un an. Prin extinderea perioadei creditelor, BCE vrea să asigure pieţele că băncile vor dispune de finanţare pe termen lung. Prin aceste operaţiuni BCE vrea să sporească încrederea în bănci, să evite ameninţarea unei penurii de credite şi să stimuleze instituţiile financiare să achiziţioneze obligaţiuni guvernamentale italiene şi spaniole.

Deja băncile din zona euro au luat de la BCE împrumuturi record şi riscă să devină dependente de acestea.