Beatrice Mahler, dată în judecată de Institutul pe care îl conduce. Suma ridicolă pentru care s-a ajuns la proces

Insittutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” (IMN) a dat-o în judecată pe Beatrice Mahler, managerul instituției, pentru o sumă ridicolă.

18 feb. 2021, 18:28
Beatrice Mahler, dată în judecată de Institutul pe care îl conduce. Suma ridicolă pentru care s-a ajuns la proces
Dr. Beatrice Mahler

Beatrice Mahler, dată în judecată de Institutul pe care îl conduce. Este vorba despre 260 de euro. Chiar dacă managerul a câștigat procesul pe fond, juriștii institutului nu au acceptat înfrângerea şi au contraatacat prin apel.

Beatrice Mahler, dată în judecată de Institutul pe care îl conduce. Cum s-a ajuns la această situație

Totul a pornit de la concediul de odihnă pe care managerul Beatrice Mahler l-a luat în 2017. Instituția îi solicită lui Beatrice Mahler să restituie suma de 1.282 lei (aproximativ 260 de euro), sumă care reprezintă indemnizațiile de concediu de odihnă încasate în perioada ianuarie-februarie 2017, ”având în vedere calitatea sa de angajat cu jumătate de normă la IMN și cu normă de bază întreagă la UMF”. (n.r. – Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București).

„Acordarea concediilor de odihnă la persoanele angajate cu jumătate de normă, având funcția de bază la UMF, s-a efectuat cu încălcarea legislației în vigoare”, iar managerul Beatrice Mahler a încasat, sub forma indemnizațiilor specificate mai sus, ”sume care nu i se cuveneau”, susțin reprezentanții Institutului ”Marius Nasta”, potrivit gândul.ro.

Managerul Beatrice Mahler a câștigat procesul pe fond, dar juriștii institutului au contraatacat prin apel.
Pe data de 2 noiembrie 2020, Beatrice Mahler a câștigat procesul cu Institutul pe care îl coordonează, în calitate de manager și membru al Comitetului Director, însă juriştii institutului nu au acceptat înfrângerea.

”Salariații care îndeplinesc prin cumul, pe lângă funcția de bază, cu o normă întreagă, o altă funcție, au dreptul la concediul de odihnă plătit numai de la unitatea în care au funcția de bază. Unitatea în care salariații cumulează le va acorda, la cerere, un concediu fără plată pentru zilele de concediu de odihnă primite de la cealaltă unitate” – art.3, alin.l din HG 250/1992.

Și, mai spun juriștii Institutului ”Marius Nasta”, ”salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie”. (vezi pct. (1), Art. 256 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicată)

Juriștii Institutului ”Marius Nasta” consideră că managerul Beatrice Mahler trebuie să restituie, totuși, suma de 1.282 lei, ”indiferent de inexistența vinovăției sale în încasarea acestor sume nedatorate, întrucât obligația de restituire nu se întemeiază pe ideea de culpă, existând indiferent de buna sau reaua credință a salariatului care a primit sume de bani nedatorate”.

Numai că judecătorii au fost de altă părere, dându-i dreptate managerului Institutului ”Marius Nasta” din București.

Citește și: Cât durează imunitatea oferită de vaccinul anti-Covid. Beatrice Mahler: „Puțin probabil să repetăm vaccinul în acest an”